2023.03.31., péntek - ÁrpádZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Az antibiotikum-használat csökkentésével a közegészségügyért

2020. október 20. kedd, 17:54
Sajtóközlemény
Az elemzések azt mutatják, hogyha a jelenlegi trend folytatódik, akkor 2050-re az antibiotikum-rezisztencia lehet a vezető halálozási ok a világban, megelőzve a daganatos megbetegedéseket. Emiatt a jelenleginél lényegesen szigorúbb antibiotikum-használati szabályokat vezetnek be az állattenyésztésben 2022-től az Európai Unióban. A témakörben október 29-én tart online konferenciát a Szent István Egyetem Georgikon Kar és a Bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem CEPI elnevezésû projektjük keretében.

Szigorodó szabályozás az állattenyésztésben

 

A fotó illusztráció

– Mi az állattenyésztés szerepe az antibiotikum-rezisztencia kialakulásában?
– Az antibiotikumokat az elmúlt 50 évben széleskörűen használták a baromfitartásban és más gazdasági haszonállatoknál hozamfokozóként. Ez azt jelentette, hogy a takarmányba, ivóvízbe bekevert antibiotikumot az állatok folyamatosan rövidebb hosszabb ideig kapták annak érdekében, hogy javuljanak a termelési eredmények – válaszolt érdeklődésünkre dr. Dublecz Károly egyetemi tanár, a Szent István Egyetem Georgikon Kar oktatója. – Az antibiotikumok széles körű alkalmazásával és az idő múlásával ez azt eredményezte, hogy egyes antibiotikumokra rezisztens vagy más néven egyes antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok jelentek meg, szaporodtak el. A rezisztens baktériumok elszaporodása az állattartásban azért veszélyes, mert sok olyan baktériumot hordoznak az állatok, amelyek az emberekben is megbetegedéseket okozhatnak. A rezisztens baktériumok így a humán betegségek gyógykezelését is megnehezíthetik.


– Ebből következik, hogy az állategészségügyben is radikálisan vissza kell szorítani az antibiotikum-használatot?
– Az Európai Unió a folyamatot látva már 2006-ban betiltotta az antibiotikumok hozamfokozó célú használatát, viszont ez a világ más részein még megengedett. A hozamfokozó antibiotikumok betiltása mellett az unió elkötelezett a terápiás, gyógykezelési céllal használt antibiotikumok mennyiségének csökkentésében is, hiszen ez is nagyban hozzájárul a rezisztenciák növekedéséhez. Magyarország az unióban a 4. legnagyobb antibiotikum-felhasználó a baromfi- és sertéstartás adatai alapján. Van hova fejlődnünk még! 2022-től az Európai Unióban tovább fog szigorodni a gazdasági állatok takarmányozásában felhasználható antibiotikumok köre, valamint az unióba behozott állati termékeknek is szigorú előírásoknak kell megfelelniük.

– Miről lesz szó a konferencián?
– A projekt keretében online formában megrendezett utolsó konferenciánkon több tudományos előadásra is sor kerül az antibiotikumok használatáról, valamint a baromfi takarmányozás és a baromfi bélflóra állapota közötti összefüggésekről.
A konferencia résztvevői számára bemutatásra kerül az ismeretlen baromfivírusok új technológiával, az úgynevezett új generációs szekvenálással történő azonosításának módszertana. A vírusok számos megbetegedést és jelentős gazdasági károkat okoznak. Az új eljárások segítségével megnő a diagnózis biztonsága, és még időben lehetőség nyílik az állományszintű kezelésekre, mentesítési eljárásokra – zárta a beszélgetést dr. Dublecz Károly egyetemi tanár.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK