2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Bormustra Keszthelyen

2018. november 22. csütörtök, 17:47
Szerző és fotó: Nemes Norbert
A Goldmark Károly Művelődési Központ immár nyolcadik alkalommal szervezte meg hagyományos novemberi borkóstoló rendezvényét, a tavaly új nevet kapott Magyar Borok Mustráját a Balaton Színházban.

A programnak, a kezdetek óta a legfőbb célja, hogy fórumot biztosítson a tradicionális magyar és hazai nemesítésű szőlőfajtáknak, valamint a belőlük készített ízletes és különleges, gyakran a nagyközönség számára ismeretlen boroknak.

Ezúttal is akadtak borkedvelők, akiknek tényleg újdonságot jelentett a Generosa, a Góhér, a Purcsin, a Pintes, a piros Bekanter vagy éppen a Kator fajták kóstolása. A szervezők éppen ezért lehetőséget kívántak nyújtani a borbarátoknak, ezeknek a „hungarikum” boroknak a megismeréséhez és a megízleléséhez is. Több mint hatvan szőlőfajta, 180-nál több kóstolható tétel, kibővített kékfrankos kínálat, sajtkülönlegességek, borkorcsolyák, bonbonok jellemezték az idei mustrát. A sétáló kóstoló mellett – melyen rengetegen tiszteletüket tették – több szakember tartott rövid előadást szőlészeti, borászati, és egyéb témákban a szakmai délutánon.

Dr. Hajdú Edit, kertészmérnök, mezőgazdasági genetikus szakmérnök, dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő életművéről szólt. Miklós Beatrix, a Hungarikum Programiroda képviseletében a bor és a gasztronómia kapcsolatát elemezte. Tarsoly Róbert, a zalaszentgróti Dóka-pincészettől a zalai borvidék új és régi fajtáit mutatta be. Jelezte: minőségi boraikkal, hozzá kívánnak járulni ahhoz, hogy a zalai borvidék ismét visszanyerje régi rangját, elismertségét. Kovács Norbert borszakértő, a Zeltweg Hotel Steirerschlössel sommelier munkatársa a borok bűvöletében töltött tevékenység örömeit ecsetelte.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK