2022.07.03., vasárnap - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Büntetőjogi tanulmányok XIX. és XX. számú kötetének bemutatása

2021. október 11. hétfő, 17:47
Sajtóközlemény/Zalaegerszegi Törvényszék
Ünnepélyes keretek között mutatták be a Büntetőjogi Tanulmányok XIX. és jubileumi, XX. kötetét a Zala megyei Kehidakustányban, a Haza Bölcsének egykori lakóhelyén.

A Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottság Gazdaság-, Jog- és Társadalomtudomány Szakbizottság Büntetőjogi Munkabizottságának tudományos ülése 2021. október 8-án zajlott Kehidakustányban Zala, Vas, Veszprém, valamint Győr-Moson-Sopron megyei jogászok részvételével. 
Az egybegyűlteket dr. Magyar Károly, a Munkabizottság elnöke, illetve Lázár István, Kehidakustány polgármestere köszöntötte, a rendezvényt dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke nyitotta meg - adta hírül dr. Vándor Virág sajtószóvivő.

Mint elhangzott: az első tanulmánykötet 1999-ben látott napvilágot dr. Kahler Frigyes akkori elnök szerkesztésében. Idén már a XXI. kötet publikációit gyűjti a szerkesztőbizottság, amely az elmúlt évtizedek alatt 82 szerző 222 publikációját jelentette meg.  A tavalyi évben, a veszélyhelyzet miatt elmaradt rendezvényt pótolva, kettős kötetbemutatón ismertette prof. dr. Mezey Barna, Eötvös Loránd Tudományegyetem prorektora, egyetemi tanár, az Állam- és Jogtudományi Kar Állam- és Jogtörténeti Tanszék tanszékvezetője a kiadványok tartalmát. 
A kötetek közel egy év kutatási eredményeit és szakmai vitáit foglalják össze közérthető módon, áttekinthető formában. A szerzői jogászok, akik azonban nemcsak a kollégáik számára szeretnének publikálni, hanem egyrészt fontosnak tartják a jogi gondolkodás általános népszerűsítését, másrészt az értelmezésre váró kérdések szakszerű elemzését is. Tartalmuk igen szerteágazó, többféle megközelítési móddal jelenítenek meg egy-egy témát. A közel két évtized szerzői között találunk doktorandusz hallgatókat, egyetemi oktatókat, bírákat, ügyészeket, bírósági és ügyészségi fogalmazókat, titkárokat, rendőr- és büntetés-végrehajtási tiszteket, a kormányhivatalok igazságszolgáltatási rendszerében dolgozókat és szakjogászokat. 
A Munkabizottság fennállása óta rendszeresen szervez tudományos üléseket, előadásokat, könyvbemutatókat, az elkészített tanulmányokat megjelenés előtt vitára bocsátja, s ezt követően publikálja az egyes kötetekben. Ezen munkát a bizottság a tagok döntése alapján továbbra is a jelenlegi elnökséggel folytatja. 

A rendezvény részeként prof. dr. Mezey Barna Adalékok az 1843. évi büntető törvényjavaslatok történetéhez címmel tartott előadást, dr. Jungi Eszter, a Munkabizottság alelnöke, dr. Kőhegyi Eszter Barbara, a Győri Járásbíróság bírája és Erős Botond joghallgató pedig tanulmányait ismertette. A program zárásaként a résztvevők Lázár István polgármesterrel látogatást tettek a Deák-kúrián.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK