2024.06.14., péntek - VazulZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Egyre több a szabadtéri tűz!

2020. március 26. csütörtök, 10:58
Közlemény
Bár az elmúlt napokban téliesre fordult az időjárás, valamennyi csapadék is esett, a szabadtéri tűz kialakulásának továbbra is kedvez a szárazság, az erős szél és nemkülönben az emberi gondatlanság, figyelmeztet közleményében a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A veszélyt a száraz aljnövényzet és az avar jelenti, ami csapadékmentes időjárás esetén nagyon könnyen meggyulladhat. Sok helyen már a tavaszi kerti munkáknak is nekiláttak, elégetik a kerti zöldhulladékot, ami megfelelő körültekintés vagy felügyelet hiányában sokszor továbbterjed akár a szomszédos ingatlanokra is, jelezte Kalamár Norbert tű. főhadnagy, szóvivő.

A mögöttünk hagyott héten közel 20 alkalommal kellett a Zala megyei tűzoltóknak szabadtéri tűzeseteknél beavatkozniuk. Az egységek vonultak többek között Nagykutasra, ahol kerti hulladék égetése közben terjedt át a tűz egy családi ház tetőszerkezetére, Zalaszentgróton három hektáron aljnövényzet, Zalamerenyén és Lasztonyán pedig több hektáron a nádas égett.

Több alkalommal volt szükség a tűzoltók gyors beavatkozására vágástéri hulladék égetése során, valamint háztartási hulladék égetése során is terjed át a tűz az aljnövényzetre.

Sajnos a felhívások ellenére sem tartják be a szabadtéri égetés szabályait az emberek.

A szabadtéri tűzesetek 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza, ám az időnként jelentős kárral járó tüzek megelőzhetőek, ha tisztában vagyunk a szabadtéri égetés szabályaival, megelőző intézkedésekkel. 

Az elkövetkezendő napokban az országos meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján továbbra is erős szélre kell számítani. Így nagyon fontos, hogy tartsuk be a szabályokat és csak akkor gyújtsunk tüzet amennyiben azt a jogszabály megengedi.

A tűz soha nem hagyható őrizetlenül, mindig legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag és az oltáshoz szükséges kéziszerszámok. Feltámadó szél esetén azonnal oltsuk el a tüzet.

Belterületen és zártkerti ingatlanokon csak ott és akkor szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol és amikor ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése bejelentéshez kötött, amelyet a munkálatok előtt öt nappal kell az illetékes megyei katasztrófavédelem igazgatóságnál írásban jelezni. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK