2021.10.17., vasárnap - HedvigZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Érdemes kihasználni!

2021. augusztus 02. hétfő, 21:07
Hirdetés
Címkék:
A különböző családtámogatási formák közül talán ez keltette a legnagyobb visszhangot. Hisz ki ne szeretne élni egy olyan lehetőséggel, amelynek keretében az állam akár az ingatlan felújítási költségek 50%-át, de maximum 3 millió forintot visszatérít a kedvezményezettnek?

Otthonfelújítási támogatás és hozzá kedvezményes kölcsön 
 

Itt a nyár, a felújítások szezonja. Segítünk eligazodni a részletek között, hogy mindenki tájékozottan dönthessen arról igénybe kívánja-e, és igénybe tudja-e venni ezt a remek lehetőséget. 

A legelső és legfontosabb tudnivaló, hogy az otthonfelújítási támogatás utólagos visszatérítést jelent, vagyis a benyújtott számlák kifizetését követően, utólag lehet megigényelni a vissza nem térítendő támogatást. Tehát azok tudják elsősorban kihasználni a lehetőséget, akik rendelkeznek elegendő saját megtakarítással. Az otthonfelújítási kölcsön segítségével azonban azok is élhetnek az otthonfelújítási támogatással, akik a felújítás elvégzéséhez nem rendelkeznek kellő mértékű önerővel, és emiatt elesnének ettől a támogatástól. A kormány által garantált kedvezményes otthonfelújítási kölcsön konstrukció keretében legfeljebb 6 millió forint kölcsönt lehet felvenni, maximum 10 éves futamidővel és 3%-os kamattal.

Az otthonfelújítási támogatás azoknak a gyermeket váró vagy nevelő családoknak szól, akik már saját otthonnal rendelkeznek és abban is szeretnének tovább élni, és ezt a meglévő otthonukat szeretnék korszerűsíteni, szépíteni.
A támogatást igényelhetik házaspárok, élettársak, és azok is, akik egyedül nevelik a gyermeküket, gyermekeiket. Gyermeknek számít már a magzat is, a várandósság betöltött 12. hetétől. A támogatás a gyermek 25 éves koráig kérhető, ha együtt él a családdal.

Az otthonfelújítási támogatás keretében a költségek felét, maximum 3 millió forintot lehet igényelni, de ennél kisebb összeg is kérhető. Anyagköltségre és munkadíjra egyaránt fordítandó az összeg, fele-fele arányban.

A Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodákhoz beérkező kérdések alapján az elszámolás tekintetében két nagyon fontos dologra hívjuk fel a figyelmet. 
- Sokan arra számítottak, hogy már 2020-ban kifizetett anyagokat, esetleg már kiszámlázott munkálatokat is elszámolhatnak. Ezt azonban a vonatkozó jogszabály kizárja. Kizárólag 2021. január 1-je után kiállított számlákkal igazolt anyag- és munkaköltségekre lehet igényelni a felújítási támogatást.
- A támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3 millió forint lehet, viszont emellett az is fontos, hogy a támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet. Nem a számlák összegén belül kell tehát 50-50%-ra kijönnie az anyag-, illetve munkaköltségeknek, hanem magán az összköltség 50%-ára rúgó támogatáson belül. Ha valaki például a maximális, 3 milliós támogatást venné igénybe, annak legalább 1,5 millió forintnyi számlát kell bemutatnia egyik, illetve másik típusú költségről is (pl. 1,5 millió munkadíj, és 4,5 millió anyagköltség megfelelő), a kettőnek együtt pedig el kell érnie a 6 millió forintot. Természetesen kisebb összegek is elérhetők, nem kell kihasználni a legalább 6 millió után járó 3 milliót. 

Mindezeken túl a támogatás és a hozzá tartozó kedvezményes kölcsön további számos részlete tekintetében érdemes alaposan tájékozódni, hogy az utófinanszírozás zökkenőmentes legyen. A Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat (PNTI) munkatársai díjmentesen adnak tanácsot a témában, és segítenek értelmezni a vonatkozó jogszabályokat.

Elérhetőségek:

8900 Zalaegerszeg, Tompa M. u. 1-3. I.em. (a Göcsej Üzletház emeletén),
Telefon: +36 30 699 0056 (ügyfélfogadási időben!) E-mail: zalaegerszeg@penzugyifogyaszto.hu,
web: www.penzugyifogyaszto.hu

Ügyfélfogadás:


HÉTFŐ: 8:00-14:00  //  SZERDA: 11:00-17:00  //  PÉNTEK: 8:00-14:00

Pénzügyi Navigátor. Utat mutat a pénzügyekben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK