2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Fánkseregszemle Alsópáhokon

2018. február 14. szerda, 17:40
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Húshagyó keddi fánkdélutánra és jóízű beszélgetésre, receptcserére invitálta az Alsópáhokon élőket a helyi művelődési ház kollektívája február közepén.

A kellemes hangulatú, múltidéző, télbúcsúztató programot idén is megszervezték, hogy a helybéli lányok és asszonyok egy seregszemlén mutassák be a többieknek, hogy miféle farsangi fánkot, sós pogácsát, vagy diós házi süteményt tudnak készíteni a szépen terített közös asztalra.

Szabó Zsolt Szilveszter, a művelődési ház vezetője elárulta: érkezett hagyományos és csöregefánk, sós kifli, kijevi krémes, barackízes piskótatekercs, diós süti, sajtkrémmel töltött sós mini fánk. A babona szerint a kiszebáb elégetése megszabadítja az embereket minden bútól és bajtól. Ha ez igaz, akkor a páhokiaknak most van félnivalójuk. Igaz, hogy a téltemető népszokásnak most újból keletje van a község lakói körében, de ezúttal nem égették hamuvá a „Mariska névre” keresztelt szalmabábút a helyi közösség tagjai. A télűzéshez, a tavasz eljövetelének ünnepéhez kapcsolódó népszokás kellékével viszont mindenki szívesen fényképezkedett. A nótázásról, a régi időket visszaidéző örömadó hangulatról Markó Krisztián harmonikás gondoskodott.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK