2024.04.13., szombat - IdaZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Felhívták, hogy veszélyben a bankszámlája, majd 30 milliót loptak el tőle

2024. március 01. péntek, 09:15
ZalaMédia
Címkék: Bűnügy
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt indítványozta a Zalaegerszegi Járási Ügyészség két férfi letartóztatását.

Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás miatt nyomoznak

A gyanúsítottak vélhetően ahhoz a bűnelkövetői csoporthoz tartoznak, akik 2023. augusztus 22. napján adathalász módszerrel megszerezték egy zalaegerszegi férfi bankkártya adatait és közel 30 millió forint kárt okoztak – írja az ügyészség közleménye alapján a Telex.

(Forrás: nki.gov.hu)

Az Internetes portál tudósítása szerint a zalaegerszegi férfit tavaly augusztus 22-én hívta fel egy ismeretlen nő, aki az OTP Bank munkatársának adta ki magát. A nő közölte, hogy a férfi bankszámlájával kapcsolatban adathalászat gyanúja merült fel, és átadta a telefont egy férfinek, aki megkérte, hogy töltse le és telepítse fel az „Anydesk” nevű számítógépes programot, majd engedélyezze a távoli hozzáférést a számítógépéhez. A férfi a kérésnek eleget tett – abban a hiszemben, hogy azzal megakadályozza a bankszámlájához történő jogosulatlan hozzáférést.

Ezután a férfi bankszámlájáról nyolc különböző természetes és jogi személy bankszámlájára összesen 29 218 000 forintot utaltak át, és több mint fél millió forint értékben telefonos fizető alkalmazással külföldi vásárlást is bonyolítottak az elkövetők.

Az ügyben felmerült a gyanúja annak, hogy egy hevesi és egy oroszlányi férfi is tevőlegesen részt vett a bűncselekmény elkövetésében. Emiatt információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette és pénzmosás bűntette miatt sor került gyanúsítotti kihallgatásukra és őrizetbe vételükre.

Az ügyben eddig 9 gyanúsítottat hallgattak ki, közül ketten letartóztatásban vannak. A tegnapi napon őrizetbe vett hevesi és egy oroszlányi férfi tekintetében a bűnismétlés veszélyére és a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélyére tekintettel indítványozta az ügyészség a kényszerintézkedést.

A további három, hasonló módszerrel elkövetett bűncselekmény felderítését, az ügyek összefüggése miatt összevontak ezzel az üggyel.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK