2022.01.18., kedd - PiroskaZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Felkészült a moratórium végére, vagy élt a további haladék lehetőségével?

2021. november 02. kedd, 10:40
Hirdetés
Címkék:
A hatályos szabályozás értelmében sokak számára október 31-én véget ért a hitelmoratórium, vagyis ismét el kellett kezdeniük törleszteni a hitelüket, hiteleiket. Vannak azonban kivételek, a kormány által meghatározott társadalmi csoportok (nyugdíjasok, gyermeket nevelők, munkanélküliek, közfoglalkoztatottak, illetve akiknek a jövedelme tartósan csökkent) tagjai 2022. június 30-ig maradhatnak a moratóriumban.

A moratórium meghosszabbításának komoly pénzügyi hatása van. A szüneteltetés kitolásával az adósok hosszabb időn át mentesülnek a fizetési kötelezettségek rendezése alól, ugyanakkor a futamidő is jelentősebb mértékben meghosszabbodik, ami a teljes visszafizetendő összeget is jelentősen megnövelheti.

Sokan már szembesültek az igénybevett moratórium hitelükre gyakorolt hatásával, sokan pedig majd ezt követően fogják megkapni a bankjuktól az erre vonatkozó tájékoztatást, kimutatást. 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a moratórium nem jelent tartozás- vagy kamatelengedést. A tartozás ezen időszak alatt is kamatozik, és díjfizetési kötelezettség merülhet fel a szerződéses kötelezettségek teljesítése kapcsán. Ezeket nem engedik el, így a fizetési moratóriumot követően kell majd azokat megfizetnie az adósnak. Mivel nincs törlesztés – nem csökken a tőketartozás, így a kamatszámítás alapja állandó, vagyis nem csökken a havi törlesztőrészleten belüli kamatrész nagysága sem, ami azt eredményezi, hogy több kamat gyűlik össze a moratórium alatt, mint amennyit az eredeti ütemezés szerint kellett volna megfizetni.


Bár a moratórium következtében a havi törlesztőrészlet nagysága a moratórium hatására nem változhat (kivéve a változó kamatozású hiteleket), a futamidő azonban a moratóriumban töltött hónapok számánál nagyobb mértékben fog megnőni.


Minél magasabb a kamatláb, és minél inkább a futamidő elején járunk, annál magasabb a törlesztőrészlet kamatrésze és a moratórium alatt felhalmozódó kamattöbblet is. Minél több időt tölt a fogyasztó a moratóriumban, annál több lesz a felhalmozódó összeg. Ezek együttes hatása akár jelentős mértékű futamidő-hosszabbítást is okozhat.

Előtörlesztéssel azonban csökkenthető ez a hatás. Amennyiben az adós szeretné teljesen elkerülni a futamidő-hosszabbítást, úgy a moratórium alatt felhalmozódott összes tartozást (tőke, kamat és díj) meg kell fizetnie, tehát az elmaradt törlesztőrészleteket, és az arra eső többletkamatot is.


A kamat- és díjtartozás előtörlesztése esetén a bankok nem számíthatnak fel előtörlesztési-, illetve szerződésmódosítási díjat, de saját üzleti döntésük alapján a tőketörlesztések tekintetében is nyújthatnak ilyen kedvezményt az ügyfeleiknek. 

Amennyiben megkapja/megkapta a bankjától a tájékoztatást a moratórium igénybevétele miatti futamidő-hosszabbításról, és nem ért azzal egyet, vagy nem érti hogyan emelkedhetett a leírt mértékben hitelének futamideje, akkor keresse a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat (PNTI) irodáit, ahol a szakértők díjmentes tanácsadás keretében nyújtanak segítséget az adósoknak a moratóriummal kapcsolatos minden kérdés tekintetében. Emellett természetesen minden egyéb pénzügyi vonatkozású kérdés és panasz esetén is forduljanak bizalommal a PNTI munkatársaihoz.

Elérhetőségek:

8900 Zalaegerszeg, Tompa M. u. 1-3. I.em. (a Göcsej Üzletház emeletén),
Telefon: +36 30 699 0056 (ügyfélfogadási időben!) E-mail: zalaegerszeg@penzugyifogyaszto.hu,
web: www.penzugyifogyaszto.hu

 

Ügyfélfogadás:


HÉTFŐ: 8:00-14:00  //  SZERDA: 11:00-17:00  //  PÉNTEK: 8:00-14:00

 

Pénzügyi Navigátor. Utat mutat a pénzügyekben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK