2023.03.20., hétfő - KlaudiaZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Halálos lakástűz Kerecsenyben

2020. november 27. péntek, 10:57
Közlemény
Kedden este fél tíz körül érkezett bejelentés a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére, hogy Kerecsenyben, a Deák Ferenc utcában egy családi ház ég, a tulajdonos pedig feltehetően bent tartózkodik. A pacsai és a zalakarosi hivatásos tűzoltók, valamint a gelsei önkéntesek vonultak az esethez, ahol egy hatvan négyzetméteres épület már teljes terjedelmében égett.

A tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltották el a lángokat. A beavatkozók az épület átvizsgálása közben egy holtestet találtak.  A tüzet az elsődleges vizsgálatok alapján a fűtőberendezés meghibásodása okozhatta, de a részletek kiderítése érdekében tűzvizsgálatot folytat a katasztrófavédelem. 

A lakástüzek kialakulása 99 százalékban emberi tevékenységre vezethető vissza. Napközben reggel hat és este tizenegy óra között keletkezik a legtöbb lakástűz, hiszen ilyenkor vagyunk a legaktívabbak otthon. A legtöbb lakástűz egy-két négyzetméteren pusztít, de naponta átlagosan két-három lakás válik lakhatatlanná lakástűz miatt, holott ezek a tüzek egy füstérzékelővel könnyen megelőzhetőek lennének.

Egy jó minőségű füstérzékelő már a tűz keletkezésekor jelez, amikor még sérülés nélkül ki lehet menekülni az ingatlanból. Éppen ezért fontos, hogy a füstérzékelő is legyen elengedhetetlen kelléke az otthonoknak! Az eszközök hangos akusztikus jellel és fényjelzéssel időben jeleznek, és hamar felhívják a figyelmet az esetleges veszélyekre! Füstérzékelővel a kár is csökkenthető, hiszen hamarabb lehet riasztani a tűzoltókat, akik így több értéket meg tudnak menteni!

Emellett fontos, hogy a kályhák, kandallók, vegyes tüzelésű kazánok – funkciójukat tekintve – fűtésre valók. Éppen ezért ne tekintsük őket szemetesnek! A tűzre dobott háztartási hulladékok ugyanis azon túl, hogy nagymértékben szennyezik a környezetünket és károsítják egészségünket, könnyen életveszélyes állapotokat idézhetnek elő otthonunkban. Soha ne legyen szempont, hogy a fűtési költség csökkentése érdekében a kandallóban, a cserépkályhában, a vegyes tüzelésű kazánban és a szenes kályhában égetünk el például műanyag palackot, csomagolóanyagokat, régi bútorlapokat, rongyokat, ruhaneműt, cipőt

Ez a füstelvezetők állapotának rohamos romlását eredményezi, amely nemcsak kéménytüzek kialakulásához, hanem lakástűzhöz is vezetnek! . A szilárd tüzelésű fűtőberendezésben kizárólag papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz fahulladék égethető el. Idén eddig már több, mint 5000 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat országszerte. Az esetek során közel 450-en sérültek meg és mintegy 80 ember halt meg. 

Amennyiben bajt észlelünk, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot és kérjük a tűzoltók segítségét! 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK