2024.07.19., péntek - EmíliaZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Hévíz, Sárvár, Muraszombat, Lendva: közösen a fenntartható turizmusért

2024. július 10. szerda, 17:38
Sajtóközlemény
Nagyot léphet előre a zöldebb turizmus felé vezető úton Hévíz, Sárvár, Lendva és Muraszombat. A határmenti desztinációk együtt, szakértő partnercégek közreműködésével fejlesztenék környezettudatosabbá, fenntarthatóbbá a szolgáltatáskínálatot - adta hírül a Hévízi Turisztikai Nonprofit Szolgáltató Kft. sajtóközleményében.

Ebben egy két éves, európai uniós, Szlovénia-Magyarország Interreg Program, a CROSSDEST segíthet. Nemzetközi jó példákat hasznosítva, uniós standardok alapján jön létre egy szlovén-magyar határmenti "zöld" desztináció. Szlovéniában az összes vendégéjszaka 90 százaléka a Global Sustainable Tourism Council (GSTC) által akkreditált Green Destinations rendszerben minősített desztinációkban realizálódik.

Magyarországon ezzel szemben a fenntartható turizmus még gyerekcipőben jár, ami csökkenti a régió versenyképességét. A CROSSDEST projekt ezen szeretne segíteni oly módon, hogy szakmai támogatást nyújt a helyi szolgáltatók, attrakciók versenyképességet elősegítő nemzetközi minősítés megszerzésében. A projektnek azonban ez csak az egyik alappillére. 

A program egyik fő célja egy közös, határmenti "zöld" desztináció létrehozása. Ennek keretében Sárvár, Hévíz és Lendva megszerzi a Green Destinations minősítés minimum bronz fokozatát, Muraszombat pedig az ezüst fokozatot, és több, a fenntartható turizmushoz kapcsolódó pilot program indul, amiknek a tapasztalatait a résztvevők megosztják egymással. Emellett legalább 20 attrakció és 40 szolgáltató készül fel a Green Destinations nemzetközileg is elfogadott Good Travel Seal minősítésének megszerzésére, a szolgáltatókat és helyi termék előállítókat pedig kézikönyv segíti majd a határmenti termékfejlesztési programok hatékonyabbá tételében és az  együttműködések fejlesztésében. Létrejön továbbá egy egységes minőségmenedzsment és monitoring rendszer, ami a 
fenntarthatóságra irányul, és megfelel a nemzetközi standardoknak. Ezenkívül egy - a projekt keretében fejlesztett - digitális platformmal folyamatosan monitorozzák az eredményeket, valamint mérik a desztinációk és a turisztikai szolgáltatások fenntarthatósági indexeit.

Ez a rendszer kommunikálni tud majd az Egységes Európai Turisztikai Adattér felé, ám a helyi igényekre épített módszertannal egyedülálló lesz Európában, így mondhatni: a projekt úttörő  szerepet tölt be a fenntartható turizmus terén. Mindezek mellett a két éves periódus alatt  szemléletformáló, forgalomélénkítő turisztikai kampányok is indulnak majd.

A CROSSDEST projekt révén tehát Hévíz, Sárvár, Lendva és Muraszombat komoly előrelépést  tehet a fenntartható turizmus területén, amivel nemcsak növelik a versenyképességet, de példát  is mutatnak más desztinációk számára.

Az Európai Unió Szlovénia-Magyarország Interreg Programjának támogatásával megvalósuló  projekt résztvevői:

• Hévízi Turisztikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság
• Sárvár Tourist & TDM Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság
• Razvojni Center Murska Sobota
• Pannon Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás
• Zavod za turizem in razvoj Lendava
• Zavod tovarna trajnostnega turizma GoodPlace
• Innotime Hungary Tanácsadó és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társasá

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK