2022.05.16., hétfő - Mózes, BotondZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Járványügyi hírek: emelkedik vírus koncentráció a szennyvízben

2021. november 22. hétfő, 18:25
Közlemény
Új járványügyi hírekkel jelentkezett Facebook oldalán Balaicz Zoltán polgármester. A bejegyzés legfontosabb elemeit az alábbiakban közüljük.

Zárt terekben kötelező a maszk, több beltéri rendezvény elmarad

Néhány héttel ezelőtt újra megalakult a zalaegerszegi járványvédelmi bizottság, több helyi védelmi intézkedés is született.

* Múlt héten több országos intézkedés is érvénybe lépett:
- Zárt terekben újra kötelező a maszk viselése.
- 500 főt meghaladó rendezvényeken csak oltási igazolvánnyal lehet részt venni.

* A november második felében készített átoltottsági statisztika alapján az országos arány 68,4 %, a megyében az oltással rendelkezők aránya 66,4 %, ezen belül Zalaegerszegen az országos átlagnál magasabb a beoltottak száma (70 %). Én ma 10:30 órakor kaptam meg a kórházi oltóponton a harmadik oltásomat (Moderna) az előző két AstraZeneca oltás után.

*  2021. november 22-28. között oltási akcióhét van a kórházi oltópontokon reggel 7 és este 19 óra között.

*  Az önkormányzatnál, azon belül a Polgármesteri Hivatalban, az önkormányzati intézményekben és az önkormányzati cégeknél nem tettem kötelezővé az oltás beadatását, de saját belátása alapján mindenkit bíztatok a védőoltás felvételére. 

* A 2021-es év 45. hetében a szennyvízminták alapján Zalaegerszegen a koronavírus koncentrációja emelkedett, a tendencia emelkedő.

* A járványügyi helyzet fokozódása miatt néhány döntés ma is született:
- A Polgármesteri Hivatalban ügyfélfogadás továbbra is csak előzetesen egyeztetett időpontban lehetséges a földszinten kialakított munkaállomásoknál. A Városházán ügyfélfogadás közben és a folyosókon is kötelező a maszk viselése mind a dolgozóknak, mind pedig az ügyfeleknek.
- A Városi Ügyfélszolgálati Irodán kötelező a maszk viselése mind a dolgozóknak, mind pedig az ügyfeleknek.
- A képviselőtestület ülésein, valamint a bizottsági üléseken is kötelező a maszk viselése, csak az éppen felszólaló veheti azt le a hozzászólás időtartamára.
- December 3-án lett volna 2 év kihagyás után a Városháza nyugdíjasainak találkozója, a mai döntés alapján ez újra elmarad.
- December 8-án évzáró polgárőr találkozó lett volna, a mai döntés alapján ez is elmarad.
- December 17-re terveztük a Zalaegerszegért Díjak ünnepélyes átadását, ezt a rendezvényt vagy halasztjuk, vagy pedig csak korlátozott létszámmal, maszkban, kézfertőtlenítéssel, lázméréssel, oltási igazolvánnyal tartjuk meg.
- Az Egerszegi Adventet, mint szabadtéri eseménysorozatot megtartjuk, mert bízunk benne, hogy a meghitt hangulatú készülődés jót tesz mindannyiunk szívének és lelkének, ugyanakkor december 24-én a hagyományos bejgliosztás elmarad.
- Utoljára 2020. január 1-jén volt városi újévköszöntő tűzijáték. A 2000-ben indult, 20 éves hagyomány az új igények miatt átalakul, hiszen az évek során egyre több polgártársunk kérte, hogy állat-, ember- és környezetbarát módon ünnepeljünk. Nagyon sok kutyatartó és kisgyermekes család fordult az elmúlt években az önkormányzathoz, kérve, hogy a hangos és környezetszennyező tűzijáték helyett fényfestéssel köszöntse Zalaegerszeg is az újévet, csatlakozva azon városok listájához, ahol a klímavédelemre, az állatokra, főleg a kutyákra, és a kisgyermekes családokra tekintettel már változtattak, pl.: Székesfehérvár, Ajka, Veszprém, Debrecen, Kecskemét, Sárospatak. Szerettük volna, ha meghitten, együtt, egy új, közös élménnyel indíthatja útnak a 2022-es esztendőt a lakosság. Az új országos korlátozó intézkedések alapján azonban sajnos úgy tűnik, hogy január 1-jén erre valószínűleg nem kerülhet sor, hiszen 500 résztvevő fölötti eseményen kötelező a védettségi igazolvány bemutatása, azt ellenőrizni kell, ahhoz pedig le kellene kordonozni a Dísz tér környékét, ami felesleges társadalmi feszültséggel járna. Bízom benne, hogy 2023. január 1-jén már semmi akadálya nem lesz az újesztendő közös köszöntésének.
- Hagyományos és nagy létszámú rendezvény minden év januárjának első hetében az új esztendőt köszöntő városi fogadás is, valószínűleg ez is újra elmarad, de talán 2023. januárjában, 3 év kihagyás után meg tudjuk majd tartani.
- Minden év január 22-én nagy szabású gálaesttel szoktuk ünnepelni a Magyar Kultúra Napját, de a 2022. január 22-én esedékes program még kérdéses.

* A járványügyi önkormányzati adományszámlára minden felajánlást köszönettel fogadunk: 11749008-15432704-06530000

További információ és forrás: Facebook/Balaicz Zoltán

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK