2018.04.25., szerda - MárkZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Késett, de esztétikus lett

2017. április 01. szombat, 18:30
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Az észak-balatoni MÁV-épületek jellegzetességét megőrizve, századunk utasigényeinek megfelelve, a tömegessé vált balatoni turizmus követelményeinek jobb kiszolgálására, 15 hónapos késéssel újult meg az 1903-ban épült keszthelyi vasútállomás.

A március végén tartott átadóünnepségen Manninger Jenő, országgyűlési képviselő; Pál László, a MÁV Zrt. vezérigazgató-helyettese; Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere és Szencz Lajos, az SZ-L Bau Építőipari és Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója adott tájékoztatást a felújításról, a korszerű, intermodális jellegű csomópont megépítéséről.

Előre nem látható problémák jelentkezése, újratervezés, kiegészítő közbeszerzési eljárás és több pótmunka is nehezítette a határidők tartását, de sokak örömére végre elkészült. Az épületre jócskán ráfért a modernizálás, hisz utoljára 1960-ban újították meg. A Balaton egyik legforgalmasabb állomásán nyaranként napi ötezer utas is megfordul, ezért sem volt tovább odázható a teljes rekonstrukció. A közel félezer négyzetméter alapterületű főépület és melléképület ráncait közel másfél év késéssel, de sikerült felvarrni. A beruházás a MÁV állomásfejlesztési és integrált ügyfélszolgálat-fejlesztési programja keretében, mintegy 469 milliós európai uniós forrásból valósult meg. Megújult, akadálymentesített épület, kerékpártárolók, összehangolt buszos és vasúti utastájékoztató rendszer – ezek az újdonságok fogadják a vasútállomásra érkezőket.

Átadták a keszthelyi vasútállomás felújított épületét

A 114 éve emelt és azóta többször átalakított épületegyüttes mostani rekonstrukciója során megújult a homlokzat, korszerűbbé váltak az utasterek, illetve az utaskiszolgáló és a vasúti infrastruktúra működtetéséhez szükséges helyiségek is. Az energiahatékonysági szempontokat figyelembe véve készült el a hőszigetelés, megújuló energiával működő fűtési és hűtési rendszereket és gazdaságos üzemeltetést biztosító WC-öblítést, csapokat, LED-es világítást, jelenlétérzékelős kapcsolókat alakítottak ki.

A felújítás részeként az állomás közvetlen környezete is újjászületett. Kerámia helyett most üvegre festett halak, automata tolóajtó és autóbusz-állomásra nyíló panoráma várja az utazóközönséget. Az épület előtti tér – a korábbi lépcsős kialakítás helyett – lejtőt kapott a mozgássérültek, a kerékpárosok és az utasok közlekedésének megkönnyítése érdekében. A zöldfelületet emelt magasságú növénykazetták telepítésével növelték.

A rövid idejű autós megálláshoz az állomás előtt K+R parkolót alakítottak ki, a bicikliseket B+R kerékpártároló várja, és létesítettek egy akadálymentes parkolót is. Az állomásépületnél élő fecskék védelméről is gondoskodtak: műfészkeket és védőhálót szereltek fel, hogy a felújítás ne zavarja a madarakat. A MÁV tájékoztatása szerint a felújított keszthelyi épületet a Tapolca felől, illetve közvetlenül Balatonszentgyörgyről vasúton érkezők már most is használhatják, azonban a Balaton déli partján utazók legkorábban június 17-től láthatják a vonatokról leszállva, mert pályarekonstrukciós munkák miatt, a nyári menetrend életbe lépéséig pótlóbuszok szállítják az utasokat Szántód-Kőröshegy– Balatonszentgyörgy–Keszthely között.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL
CÍMKÉK