2021.01.28., csütörtök - Károly, KarolaZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Kiscsoportokkal ugyan, de megnyit két óvoda Zalaegerszegen

2020. május 15. péntek, 18:38
Közlemény
Folyamatosan emelkedik a szülők részéről az igény a bölcsődei és az óvodai kiscsoportos felügyelet iránt. Ennek következtében (az egy csoportban elhelyezhető maximum 5 fős létszámot is figyelembe véve) hétfőtől megnyitjuk a Kosztolányi téri Óvodát és a Radnóti utcai Óvodát is a kiscsoportos felügyelet biztosításának céljára - adta hírül péntek délutáni Facebook bejegyzésében Balaicz Zoltán.

Hozzátette: amint a teljes bölcsődei és óvodai újranyitásról lesz előzetes információja, a szülők és a családok érdekében azonnal kommunikálja majd.

A polgármesteri közleményben többek között az is szerepel, hogy továbbra is él az az országos rendelkezés, hogy kötelező a maszk viselése boltokban, üzletekben mind a vásárlóknak, mind pedig az eladóknak, kötelező továbbá a maszkok hordása tömegközlekedési eszközökön, valamint az újranyitó vendéglátó egységek esetében a vendégeket kiszolgálóknak!

Sokszor merül fel kérdésként, hogy miért magas a fertőzöttek száma Zalában (a szám relatív, hiszen a megye lakosságának 0,07 %-át jelenti). Egyrészt Zalaegerszegen önkormányzati finanszírozás keretében jelentős tesztelési tevékenységet folytatnak, másrészt a fertőzöttek döntő többsége zárt közösségekben, idősotthonokban, illetve fogyatékkal élők otthonában lett regisztrálva.

Az első koronavírusos beteget március 16-án regisztrálták Zala megyében (egy türjei hölgyet), azóta összesen 206 főnél mutatták ki a fertőzést (ez a 268 ezer lakosú megye 0,07 %-a). A 206 betegből mostanra 77-en meggyógyultak, a jelenleg aktív betegek száma 122 fő (aktuálisan a megye lakosságának 0,04 %-a). Az aktív betegek száma jövő héten várhatóan jelentősen csökkenni fog, hiszen a volt József Attila iskolában működő idősotthonhoz kötődő, korábban enyhe tünetű, illetve tünetmentes ellátottak és dolgozók jövő héten az utolsó megerősítő negatív tesztek után gyógyulttá nyilváníthatóak. (3 héttel ezelőtt, április 24-én találtunk koronavírussal fertőzötteket az otthonban.) Összesen 118 fő zárt közösséghez, bentlakásos otthonhoz tartozott, illetve tartozik (ellátott, vagy dolgozó). A 206 betegből az elmúlt két hónapban összesen 70-en kerültek kórházba, 136-an pedig enyhe tünetekkel, vagy tünetmentesen voltak/vannak otthon. A 70 kórházba került betegből összesen 6 fő volt lélegeztetőgépen.

A 206 betegből az elmúlt két hónapban összesen 7 személy halt meg (nem egyeznek a lélegeztetőgépre kerültekkel – a 7 fő a 442 magyarországi halott 1,5 %-a – valamennyien idősek voltak és súlyos egyéb betegségben szenvedtek). Szerencsére elmondható, hogy az elhalálozások száma rendkívül alacsony. Természetesen egy ember halála is óriási veszteség, ezért ismét felhívom a figyelmet a fokozott védekezésre - fogalmazott Balaicz Zoltán.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK