2022.09.26., hétfő - JusztinaZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Testvértelepülési találkozó Kisrécsén

2016. szeptember 22. csütörtök, 09:45
Szerző: Nemes Norbert Fotó: N. N.
A nemzetközi művésztelepnek helyet biztosító Kendlimajorban látta vendégül Kisrécse önkormányzata Székelyszentkirály testvértelepülésének küldöttségét.

Tóth Lucia Krisztina, Kisrécse polgármestere idézte fel a mozgalmas nyár eseményeit: Több fellépővel, sok gyerekprogrammal augusztus közepén tartottuk meg a hagyományos falunapunkat. A község tradicionális búcsú ünnepét augusztus 21-én rendeztük, Szűz Mária Világ Királynője tiszteletére. Augusztus 23-án pedig, Székelyszentkirályról megérkezett kilenc családdal, a 26 fős, testvértelepülési küldöttség. Mindnyájukat fogadócsaládoknál szállásoltuk el.

A testvértelepülési kapcsolat ötletgazdája Páli László, Kendlimajor egyik tulajdonosa, akinek korábban egy bútoripari cége volt Székelyszentkirályon. Már a testvértelepülési találkozó alapgondolata is az volt, hogy ne egy hivatalos látogatást szervezzünk, ne a képviselők és a polgármesterek látogassák meg egymást, hanem személyes, emberi kapcsolatok, barátságok szülessenek. Máig is ez a koncepció, a jólelkű magánemberek szeretete, érdeklődési köre és pénze tartja össze az egészet. Községünk egyik utcája, a Szentkirály utca, elnevezésében is rájuk utal. A kápolnakert bejáratát, a tőlük kapott székelykapu díszíti.

– Vendégként érkeztünk és barátként, rokonként távozunk – mesélte Telekfalvi Melánia, a testvérfalu kapcsolatápolásának egyik motorja. Szerinte is a szeretet hajtja a közösséget, immár 13 éve működik is, kétévente látogatják meg egymást. Mostanra sok egyéni, személyes találkozásnak is helyszínei lettek. „Beavatjuk a kisrécseieket a szokásainkba, megmutatjuk hagyományainkat, úgy a csipkeverést, mint a kenyérsütést, beavatjuk őket különféle konyhai titkokba is, felvázoljuk a kemencében sütés titkait.” Tóth Lucia úgy látja, hogy az egyik legfontosabb az „élményadás”.

A nemzetközi művésztelepnek helyet biztosító, Kendlimajor művészeti szabadiskolában - ahol a közös programok zajlottak - áprilistól októberig folyamatosan tartanak kreatív gyermektáborokat és felnőtt kurzusokat is.

Több pályázatot is beadtunk már, a falu kultúrházát több lépcsőben modernizáltuk is, de hátra van még az, hogy elegendő férőhelyet és kultúrált körülményeket tudjunk biztosítani az ilyen és ehhez hasonló rendezvényeknek. A szigeteletlen, palatetős épület felújításának, bővítésének tervei már készen vannak. Sőt a pályázat is be van adva. Igyekszünk megmutatni a szűkebb és tágabb környezetünket. Nagykanizsán, Kehidakustányban már az elmúlt években voltunk.

Vendégeinket ezúttal Zalakarosra és Lendvára vittük kirándulni, ahol sok magyar vonatkozású dolgot néztünk meg és kinti magyarok kalauzoltak bennünket, így három országban élő magyarok találkozhattak. Jó érzés volt, hogy egy nyelvet beszélünk, együtt gondolkodunk, együtt dobog a szívünk! Négy éve Sümegen a Hotel Kapitányban rendezett várjátékokon nagyon nagy élmény volt, hogy cigányzenészek húzták el a székely himnuszt és azt felállva együtt énekeltük nemcsak mi, hanem az ott lévő többi vendég is. Mindenki meghatódott…

Turisztikai szempontból és az itt élők vonatkozásában is fontos teendő a Kendlibe vezető keskeny, rossz minőségű út szélesítése, javítása. Erre beadtunk már egy pályázatot, sajnos nem nyert támogatást, de mi nem adjuk fel, tovább próbálkozunk. Jó hírt is tudok azért mondani, nemrégiben nyertünk egy pályázatot, amiből könyvtárfejlesztés valósulhat meg. Egyre nagyobb az igény a kultúrára, a rendezvényekre, a gyermekprogramokra. Úgy tűnik, hogy a megyében megvalósuló kerékpáros fejlesztés is érinteni fogja festői kis falunkat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK