2024.05.18., szombat - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

LMP: megújuló energiát és megújuló országot!

2017. július 18. kedd, 20:44
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Az atomenergia kiváltható lenne, ha a kormány nem követne el mindent annak érdekében, hogy befalazza az összes lehetőséget az alternatív energiaforrások létesítése előtt - fogalmazott zalaegerszegi sajtótájékoztatóján Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika (LMP) társelnök-frakcióvezetője.

A politikus a párt "Megújuló energiával a megújuló Magyarországért" című országjáró kampányának részeként járt a zalai megyeszékhelyen. Az programsorozat célja, hogy lakossági fórumokon hívják fel a figyelmet Paks2 - vagyis a paksi atomerőmű bővítésének - veszélyeire és az ország teljes megújulásának szükségességére. Szél Bernadett Paks2-vel kapcsolatban elmondta: a 21. században már nem a hatvanas évek korszakának megfelelő, ám ma már elavult energiahordozókat kellene támogatnia a kormánynak, hanem a megújuló energiákat hasznosító forrásokat. Annál is inkább, mert a paksi bővítésnek komoly veszélye vannak. Az elmúlt években például mintegy 250 milliárd forintot költött már el az állam a beruházásra. A tervezett fejlesztés ráadásul nem más, mint egy politikai projekt: Orbán Viktor az ország keleti, vagyis orosz orientációját akarja ezzel bebetonozni, ami nem jó Magyarország jövője szempontjából.

Szél Bernadett: az oktatás a legfontosabb befektetés

A frakcióvezető szólt az LMP korrupcióellenes politikájáról - amit 12 pontban foglaltak össze -, és a "megújuló Magyarország" program néhány részletéről is. Mint fogalmazott: az országban sem az oktatás, sem az egészségügy rendszere nem működik. Ha az LMP kormányra kerül, akkor minden 100 költségvetési forintból 20 forintot az oktatásra fordítanának, mert ez a legfontosabb befektetés a 21. században. A párt másik célja, hogy működőképessé tegye az egészségügyet; amit már az elmúlt évtizedekben is talpra lehetett volna állítani, ha a kormányok nem lopták volna el az ehhez szükséges összegeket. A társelnök nemcsak az oktatásban és az egészségügyben, hanem az egész közszférában bérreformokat sürget.

Dr. Paksy Zoltán a szervezet zalaegerszegi önkormányzati képviselője mindehhez hozzátette: a városban is van negatív példa a megújuló energiák építésének elodázására. Egy pályázat részeként az ipari parkban, mintegy 1,1 milliárd forintos összegből napelemparkot szeretett volna a zalaegerszegi önkormányzat létesíteni. A beruházás elkezdését azonban az egyik államtitkár leállította, és arra kötelezte a várost, hogy másra költsék ezt az összeget. Pedig a tervezett napelempark 50 százalékos intenzitással is minimum 2000 háztartás, azaz legalább 6000 ember teljes energiaigényét elégítette volna ki. A képviselő szerint ez is azt jelzi, hogy az ország ki van szolgáltatva a Paks2 projektnek; vagyis a kormány célja egyértelműen az, hogy minden alternatív energiaforrást háttérbe szorítson.

A sajtótájékoztató után lakossági fórumra várták az érdeklődőket, ahol Szél Bernadett és Munkácsy Béla, az ELTE adjunktusa tartott előadást Paks2 alternatíváiról, és a hazai energiaellátás új alapokra helyezéséről. A párt szerint a megújuló energiaszektor fejlesztésével országos szinten 100 ezer új, tartós munkahelyet lehetne létrehozni és a magyar családok rezsiköltsége is a felére csökkenne.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK