2022.08.16., kedd - ÁbrahámZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Megkezdődött a pályázati kiírások előkészítése

2016. szeptember 27. kedd, 12:11
Szerző: Antal Lívia
A Közép-Zala Gyöngyszemei Vidékfejlesztési Egyesület Helyi Fejlesztési Stratégiájában öt pályázati intézkedést határozott meg, melyet roadshow keretében Söjtörön, Pacsán és Bakon már bemutatott a közelmúltban.

Dr. Csikós Andrea Dóra munkaszervezet-vezető felidézte, hogy egyesületük a projektötletek előzetes felmérését követően elkészítette, és elfogadta június 7-én a Helyi Fejlesztési Stratégiát, amit augusztus elején az irányítóhatóság is jóváhagyott. – A stratégia alapjául szolgál azoknak a pályázati felhívásoknak, melyeket ősztől fogalmazunk meg. A roadshow célja is éppen az, hogy bemutassuk azt az öt intézkedést, melyek a 2017-ben megjelenő pályázati felhívásaink keretét adják. Egyesületünk számára öszszesen 386 millió forint áll rendelkezésre, melynek 40 százalékából az önkormányzati szektor részesülhet, míg 60 százalékát gazdaságfejlesztési célokra kívánjuk felhasználni.

Az önkormányzatok a 130 millió forintos keretösszegre többek között intézményeik vagy helyi építészeti emlékeik kisebb volumenű felújítására, valamint rendezvényeik megtartására tudnak pályázni. Az önkormányzatokat érintő második intézkedésben, a klímatudatos települések címszó alatt azokban a falvakban, ahol az özönvízszerű esőzések állandó problémát okoznak, kármegelőzési tanulmányok elkészítésére lesz lehetőségük. Emellett kisebb gépeket szerezhetnek be, melyekkel a csapadékvíz-elvezető árkokat karban tudják tartani. Erre 25 millió forintot különítettünk el.

A következő három intézkedés már a gazdaságfejlesztést szolgálja. A versenyképes vállalkozások címszó alatt 120 millió forint áll rendelkezésre ipari tevékenységet folytató mikro-, kis- és induló vállalkozások számára. Használt és új gépek beszerzésére, telephelyek kisebb korszerűsítésére pályázhatnak. A Termelj helyben, fogyassz helyben intézkedés a helyi termékek népszerűsítését segíti, 80 millió forintos keretösszeggel. Őstermelők, kistermelők, mezőgazdasági vállalkozók jelentkezését várjuk, akik gépeket vásárolhatnak termékeik előállításához, vagy fordíthatják az elnyert támogatást marketingeszközökre, például termékeik felcímkézésére. Egységes megjelenésű eső-, szélálló mobil standokban is gondolkodunk a piaci árusításhoz.

Az Ismerjen meg minket intézkedés 32 millió forinttal szolgálja a turisztikai fejlesztéseket. Ebben szálláshelyek bővítésére, újak létrehozására, tematikus útvonalak, tanösvények kialakítására, valamint marketingkiadványok megjelentetésére van mód. Stratégiánkban fontos irányként szerepel a turizmusfejlesztés. A nyáron elkészítettük az egyesületünkhöz tartozó települések turisztikai térképét.

Ezen felül húsz településsel együtt egy új egyesület, a Zalai Balaton Natúrpark létrehozását indítottuk el. Tőlünk nyolc falu a tagja, természetesen valamennyi zalai balatoni település, illetve mások, mint például Tófej és Söjtör. A natúrparki együttműködés célja, hogy további forrásokat tudjunk lehívni turizmusfejlesztésre a résztvevő falvak számára. A natúrparki települések turisztikai térképét már elkészítettük, továbbá egy turisztikai honlap beindítását és egy kiadvány megjelentetését tervezzük, melyhez a marketinganyagok begyűjtését megkezdtük.

Vigh László országgyűlési képviselő, a Közép-Zala Gyöngyszemei Vidékfejlesztési Egyesület elnöke az elhangzottakhoz hozzáfűzte, a Széchenyi 2020 keretében a közeljövőben több pályázati felhívás jelenik meg önkormányzatok számára. Ezek egyike a külterületi utak felújítását, az önkormányzati utak karbantartásához szükséges munkagépek beszerzését segíti elő. Lesz kiírás a helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztésére, továbbá a közétkeztetés fejlesztésére, ezen belül az önkormányzati konyhák korszerűsítésére.

Hangsúlyozta, gondos előkészítés előzte meg az egyesületük által meghatározott intézkedéseket, melyek mindegyike a községek épülését, szépülését, fejlődését szolgálja. Emellett fontosnak érzi a falvak természeti és környezeti értékeinek megőrzését őshonos gyümölcsfák megmentésével, újratelepítésével, az utcák szépítését virágos zöldfelületekkel. Ösztönzőleg vezette be a Tündéri Település címet, melyet eddig három településnek, Felsőszenterzsébetnek, Szilvágynak és Milejszegnek adományozott.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK