2020.02.26., szerda - Edina Zalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Megoldáskeresés a munkaerőhiányra

2017. január 25. szerda, 12:52
Forrás: MTI
Zalaegerszeg önkormányzata 900 millió forintos uniós támogatást nyert a vállalkozások igényein alapuló foglalkoztatás-fejlesztési programra, melybe összesen 650 főt vonnak be. Közülük 182 képzéseken vesznek részt, míg 284-en foglalkoztatási támogatásban részesülnek a projekt hároméves időtartama alatt.

A meghívott vállalkozásvezetők körében tartott fórumon Balaicz Zoltán polgármester ismertette a város munkaerő-piaci helyzetét. 2014 végén még 4,7 százalék volt a munkanélküliségi ráta, ami 2016-ban decemberére az álláskeresők számának ezeregyszázra való csökkenésével 2,7 százalékra mérséklődött. Ebben az időszakban jelentős beruházásokat hajtottak végre a vállalatok, melynek következtében háromezernél több munkahely létesült a megyeszékhelyen. 2017-ben további bővítés várható, ami 1200 új munkahelyet jelent. A polgármester hozzáfűzte azt is, hogy a javuló tendenciák egyben komoly munkaerőhiányt is mutatnak, melyen az önkormányzat ezzel a projekttel is segíteni kíván.

Projektfórum a foglalkoztatás bővítéséről

A hároméves időtartamú programról – melybe összesen 650 tartósan munkanélkülit vonnak be – Hart Viktória, a Zalaegerszegi Járási Hivatal foglalkoztatási osztályvezetője tájékoztatta a jelenlévőket részletesebben. Az érintettek közel felét álláshoz is juttatnák, oly módon, hogy kétharmaduk a féléves támogatott időszak után is foglalkoztatásban marad, emellett a projektben megszólítottak egyharmada pedig képzésben venne részt.  

A célcsoport nagy többsége szakképzettséget nem igénylő munkakörökben szeretne elhelyezkedni, ami iskolai végzettségüket is tükrözi. Megjegyezte, annak ellenére, hogy az álláskeresők többsége szakképzetlen, a legnagyobb munkaerőhiány mégis a szakképzettséget nem igénylő munkakörökben jelentkezik.

A másik nagy csoportot pedig azok képviselik, akik a kereskedelemben kívánnak dolgozni. Az álláskeresők és a munkaadók igényei gyakran azért nem összeegyeztethetőek, mert nagyon sok a kiskorú gyermeket nevelő nő, valamint a vidéki, akik számára nehézséget jelent a többműszakos munkarendhez illetve a bolt nyitva tartásához való alkalmazkodás. Mint mondta, a részmunkaidős vagy egyéb atipikus foglalkoztatási módok feltehetően javítanának ezen. Idén 73 fő képzésbe vonását, valamint 114 fő foglalkozatási támogatásban részesítését tűzték ki célul. Kiemelte, a projekt csak a bevont résztvevők szoros együttműködésével valósítható meg eredményesen.

A városházán tartott foglalkozatási fórumon több cégvezető számolt be saját intézkedéseikről, amelyekkel igyekeznek megtartani és biztosítani a megfelelő végzettségű munkaerőt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK