2022.05.25., szerda - OrbánZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Megölte élettársát a hajléktalan férfi

2020. július 14. kedd, 17:33
Közlemény
Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Zalaegerszegi Törvényszék a 2020. július 14-én megtartott tárgyalásán azt a többszörösen visszaeső hajléktalan férfit, aki tavaly nyáron megölte élettársát - adta hírül  Dr.  Bartalné dr. Mentes Judit sajtószóvivő.

Az ügyészi vádirat szerint a vádlott és a sértett 2018 januárjában a zalaegerszegi hajléktalanszállón ismerkedtek meg, egymásra élettársként tekintettek. Italozó, hajléktalan életmódot folytattak, ha tehették az éjszakákat a szabadban töltötték. 2019. június 14-én napközben a vádlott és a nő Zalaegerszegen bolyongott, s velük tartott szintén hajléktalan ismerősük. Az esti órákig hárman közel 6 liter bort ittak meg. 19 óra után elindultak a Parkerdő irányába. A sértett ittassága folytán már nehezen közlekedett, ez pedig dühítette a vádlottat. Ütlegelni kezdte a nőt, aki jajgatott, majd leült, lefeküdt a fűbe. Élettársa ettől még indulatosabb lett és a földön fekvő sértett fejét rugdosta, taposta, ezt észlelve egy járókelő rá is kiabált a vádlottra. Ezután a Parkerdőben a játszótér egyik padjánál ültek le és tovább italoztak, majd sötétedés után elindultak alvóhelyük felé.

A továbbra is botladozva közlekedő nőt a vádlott vezette, azonban a sértett ismét elfeküdt a földön, ezért a férfi újra bántalmazta, többször megtaposta a felsőtestén. Ezután a vádlott elvonszolta a nőt egy ivókútig, ahol vizet engedett a fejére, mire valamelyest magához tért. Miután tovább indultak a férfi ismét rúgta, ütötte a nőt. Ekkor az ismerősük odalépett a földön fekvő nőhöz, s attól tartva, hogy életét veszthette, segítségért indult. Ezt követően a vádlott – mivel dühítette, hogy a sértett miatt nem jutnak el az alvóhelyükhöz – tovább bántalmazta a nőt, végül addig szorította a nyakát, amíg megfulladt. Ismerősük rövid idő után segítség nélkül tért vissza. Ekkor a sértett már a hátán feküdt, a vádlott pedig egy közeli padon ült, s arra kérte a másik férfit, hogy hagyják az élettársát ott aludni, míg ők menjenek az alvóhelyükre. Hajnalban a két férfi tovább indult kéregetni és inni. A sértett holttestét végül a járókelők fedezték fel. 

A vádlott a bírósági tárgyalások során nem tett két egyező vallomást, mindig másként adta elő az egyes részleteket, illetve többször is ellentmondásokba keveredett. Azt végig elismerte, hogy bántalmazta a nőt, de tagadta, hogy ő okozta a halálát.
Egyik vallomásában azt mondta, hogy hatan italoztak a Parkerdőben és egyszer csak azt észlelte, hogy a sértett rosszul van. Tagadta, hogy a pofonon és a rúgáson kívül több ízben bántalmazta a nőt, azt állította, hogy még ő ment segítséget kérni a közeli benzinkútra, de ezután elhagyta a helyszínt.  Más alkalommal azt is mondta, hogy begyógyszerezhették, amitől elaludt, de beszélt arról is, hogy megfenyegették. Állította, hogy betegsége miatti rossz fizikai állapota folytán nem is lett volna ereje megfojtani a nőt. Ezt azonban az orvosszakértői vélemény nem erősítette meg: a nő nyakát közepes erőt el nem érő erővel szorították meg, s a vádlott fizikai és egészségi állapota lehetővé tette, hogy a nő nyakát - akár egy kézzel is - képes legyen ilyen erővel megszorítani. Emellett a nő nyakán azonosították annak a cipőnek a talplenyomatát, amit a vádlott viselt az elfogásakor. Erről korábban azt nyilatkozta, hogy nem ez a lábbeli volt rajta a történtekkor, azt lecserélte. A tanúk szerint azonban a férfinak nem volt másik cipője.  

A Zalaegerszegi Törvényszék - mérlegelve a vádlott változó vallomásait, a tanúk által elmondottakat, amelyek több körülményt érintően cáfolták a vádlott védekezését, a szakértői véleményt, illetve a szakértő tárgyaláson tett szóbeli nyilatkozatát - a vádlottat, mint erőszakos, többszörösen visszaeső életellenes bűncselekményt elkövető személyt bűnösnek mondta ki emberölés bűntettében. Ezért őt életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte és 10 évre eltiltotta a közügyektől, valamint a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét is kizárta.

Az ítéletet az ügyészség elfogadta, a vádlott - aki továbbra is letartóztatás alatt áll - és védője fellebbezett ellene.
Zalaegerszeg, 2020. július 14.

                                      

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK