2023.01.28., szombat - Károly, KarolaZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Mentődrónok segítik a balatoni biztonságot

2019. június 27. csütörtök, 19:16
Szerző: Horányi Árpád
Csúcstechnika segíti a Balatonon a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata munkáját. Telekom Mentődrón Flotta kezdte meg működését egy különleges összefogás eredményeként a vízimentő mentőszolgálat, a Telekom és a Duplitec Drone Kft. közös programjával.

A napokban üzembe állított 3 speciális drón alkalmazásával a bajba jutók gyorsabban, új módszerekkel kaphatnak segítséget. Hatékonyabbá válik a felderítés, valamint életmentő eszköz helyszínre juttatása is biztosítható légi úton. A drónok az indítástól akár 5-8 kilométerre is képesek elrepülni, amikor bevetésüket a vízimentők indokoltnak tartják. 

Két hőkamerás drón speciális kommunikációs rendszerével, kamerájával 8 kilométeres távolságból is képes nagyfelbontású felvételeket továbbítani a kezelőszemélyzetnek, amely a kutatást és a mentésre való felkészülést könnyíti meg. A drónok képesek a nádasok területeit is felkutatni, amely hagyományos eszközökkel lényegesen körülményesebb. A felvételek szükség esetén továbbíthatók a vízirendészethez, vagy a mentésben részt vevő más készenléti szervekhez. A légi gépeken elhelyezett több mint 100 decibeles hangszórók segítségével a vízen bajba jutott embereket élőben lehet irányítani, vagy éppen biztatni, krízis helyzetben az emberi kapcsolat tudata és a biztató szavak is életmentők lehetnek. A másik típus, életmentő eszköz eljuttatásában áll rendelkezésre. Egy speciális, automatikusan felfújódó Restube nevű mentőeszközt tud a drón a bajba jutott emberek közvetlen közelébe szállítani, kioldószerkezetével a megfelelő helyen azt ledobja.  

- A technológiai fejlődés elérte azt a szintet, hogy ezek az automata eszközök valóban az életmentés és a biztonság szolgálatába állíthatók. Nagyon örülök, hogy a partnereink segítségével elindíthatjuk ezt a ma még különlegesnek számító rendszert. Ezzel az együttműködéssel a magyarországi vízimentés nemzetközi összehasonlításban is az élvonalba kerül - mondta az átadás kapcsán Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK