2020.10.22., csütörtök - El?dZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Mindig nyíló virágok

2019. június 13. csütörtök, 11:13
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Zsolnay Teréz és Zsolnay Júlia néprajzi örökségét mutatja be az augusztus 25-éig a keszthelyi Balatoni Múzeum Halápy-termében látogatható tárlat, mely a pécsi Janus Pannonius Múzeum néprajzi gyűjteményének anyagát tárja az érdeklődők elé.

A Balatoni Múzeumban

A Bodzavirág Népdalkör közreműködésével tartott nyitóünnepségen Ruzsics Ferenc polgármester és Havasi Bálint múzeumigazgató mondott köszöntőt, majd a kiállítás kurátora: Burján István, etnográfus főmuzeológus, a Janus Pannonius Múzeum, Néprajzi Osztályának vezetője ajánlotta a Mindig nyíló virágok című tárlat csodás darabjait a látogatók figyelmébe. Jelezte, hogy hazánk első néprajzi gyűjtője tulajdonképpen Zsolnay Júlia volt, aki már az 1870-es években katalogizálta azon míves darabokat, melynek egyes példányai akár a reneszánsz korban is készülhettek. A Zsolnay-gyár díszrelikviáira már olyan motívumok is kerültek, amelyek a bemutatott főkötőkön szerepeltek. Főleg a délszláv népek viseleti darabjai kerültek a vitrinbe a pécsi múzeum mintegy 400 darabos kollekciójából.

A kiállítás Hévízről érkezett és eljut majd Horvátországba, Szerbiába s a Vajdaságba is. A tárlat megidézi azt a kulturális és történeti hátteret, amely a Zsolnay nővéreket körülvette, és amely Terézt a népi tárgyak gyűjtésére ösztönözte. Bemutatja többek között azt is, mi a jelentősége Zsolnay Teréz és Júlia munkásságának, nagyobb hangsúlyt helyezve Teréz néprajzi gyűjtéseire, a gyűjtött tárgyak másodlagos felhasználására, a mintakincs tovább élésére és a korban egyre népszerűbb népművészeti kiállításokon való szereplésére.  A látogatók megismerhetik a kutatás eddigi eredményeit e különleges tárgycsoport eredetét és használatát illetően, a készítés technikáját, s a viselés módját is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK