2024.02.21., szerda - EleonóraZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Napelemek és közpark

2018. április 10. kedd, 12:19
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Napelemek nagyközségi középületeken történő elhelyezéséről és a Kárpáti közpark újabb fejlesztési ütemének lezárásáról tartott sajtótájékoztatót a gyenesdiási községházán Gál Lajos polgármester és Manninger Jenő országgyűlési képviselő.

A miniszteri biztos megosztotta a felett érzett örömét, hogy az önkormányzat és a kormány emissziócsökkentő, reális célkitűzései egymással szinkronban vannak. A családbarát üdülőhely a KLIK költségmegtakarítását is segítve, az elsők között valósította meg energiahatékonysági programját. Jövőre Keszthely összes oktatási intézményére szeretnének napelemeket helyezni.

Gál Lajos arról szólt, hogy a helyi turizmust irányítók véleményét kikérve, a civilek attrakciófejlesztési ötleteit beépítve elérték, hogy a nagyközség teljes önkormányzati tulajdonban lévő, közcélú épületein a napelem rendszer által termelt energia segít a költségtakarékosságban. A klubkönyvtár, az iskola, az óvoda tetőzetén elhelyeztek háromszáz darab, 24-28 kW napelem teljesítményt adó üvegcellákat, amelyek éves szinten akár 6-8 millió forintos megtakarítást is hozhatnak. A családok pihenését, rekreációját segíti az a 14 milliós, fele részben pályázati támogatással elkészült közparkfejlesztés, amit a főidény előtt jelentettek készre. A piac háta mögötti közel négyhektáros területen élményhozó játszótéri elemek, mászókák, pihenőpadok, szemetesek sétányok, napelemes kandeláberek, kerékpártárolók, segítik a kikapcsolódást. Létesült ivókút, Kneipp-út, amőba-sziget, malom játékpálya, gomba, egyedi tervezésű lócapad és a település kabalafigurája BalaToni, a teknőc is várja az érdeklődőket. Díszfák, cserjék, fűmag ültetésével mintegy másfél hektáron történt meg a terület növényesítése, rehabilitációja. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK