2021.04.18., vasárnap - Andrea, IlmaZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Ne váljon online csalás áldozatává! Ismerje meg mit tehet digitális biztonsága érdekében!

2021. március 01. hétfő, 09:08
Hirdetés
Címkék:
Napjainkban már számtalan dolgot online intézhetünk. Az internet nyújtotta lehetőségeknek köszönhetően megoldhatjuk otthonról a nagybevásárlást, időben értesülhetünk akciókról és leárazásokról, de egy átutalásért vagy szerződéskötésért sem kell feltétlenül személyesen befáradni a bankfiókba.

Mi több, mindezt akár a saját lakásunktól távol, mobiltelefonnal is elvégezhetjük. Fontos szem előtt tartani azonban, hogy a kényelem veszélyekkel jár: az óvatlan online ügyintézés a kiberbűnözés melegágya!

Mi az a kiberbűnözés? 
A kiberbűnözés egy gyűjtőfogalom. Az ilyen típusú bűncselekmények egy részénél a számítógép vagy a mobileszköz a bűntett eszköze, aminek segítségével, az internetet felhasználva csalást, hamisítást követnek el. A cselekmények másik része a számítógép, illetve az azon vagy az ahhoz kapcsolódó eszközön tárolt adatok ellen irányul: a támadók módosíthatják, törölhetik vagy ellophatják és később felhasználhatják azokat. A kiberbűnözők folyamatosan keresik a módját annak, hogy pénzt kereshessenek mások megkárosításával, aminek egyik formája a pszichológiai manipulációt alkalmazó kibercsalás. Ebben az esetben - kihasználva és visszaélve az emberi jóindulattal, figyelmetlenséggel - az információkat egy adott személytől csalják ki, és nem a rendszereket törik fel. Az ily módon megszerzett információk, személyes adatok illetéktelen kezekbe kerülve és jogosulatlanul használva felbecsülhetetlen károkat okozhatnak a valódi tulajdonosnak.

Hogyan védekezzünk a kibercsalások ellen?

Felkészültséggel, odafigyeléssel és előrelátással csökkenthető annak az esélye, hogy ilyen típusú bűncselekmény áldozatává váljon: legjobb védekezés az éberség!

A következő tippek a kibertámadások elleni védekezéshez, azok elkerüléséhez nyújtanak segítséget.

§  Ellenőrizze rendszeresen online fiókjait!

§  Ellenőrizze rendszeresen bankszámláját, és a gyanús tevékenységekről tegyen bejelentést bankjánál!

§  Az interneten csak biztonságos webhelyeken fizessen! Ellenőrizze, hogy a webhely címének beírására szolgáló mezőben látható-e a lakat, illetve figyeljen arra, hogy a webcím eleje https legyen, és csak biztonságos kapcsolatot használjon! Nyilvános wifi helyett saját mobilinternetre csatlakozzon!

§  Bankja soha nem kérdez olyan bizalmas információkat telefonon vagy e-mailben, mint az online fiókja hitelesítő adatai. Ha ilyen jellegű felszólítást kap, gyanakodjon és mielőbb jelentse bankjánál!

§  Ha egy ajánlat túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, szinte minden esetben csalás.

§  Mindig ügyeljen személyes adatai biztonságára, valamint azok biztonságos tárolására!

§  Gondolja át alaposan, mennyi személyes információt oszt meg a közösségi média oldalakon! A csalók az adatai és fényképei felhasználásával hamis személyazonosságot hozhatnak létre, vagy megpróbálhatják átverni.

§  Ha azt gyanítja, hogy megadta fiókja adatait egy csalónak, azonnal vegye fel a kapcsolatot a bankjával!

§  Ha megpróbálták megkárosítani, minden esetben tegyen bejelentést a rendőrségen, még akkor is, ha a csalási kísérlet nem volt sikeres!

A kibercsalások legtipikusabb formái: 

Adathalász banki e-mailek, hamis banki hívások, hamis banki SMS-ek, meghamisított banki oldalak, hamis tranzakciók jóváhagyása, hamis befektetési lehetőségek, hamis online ajánlatok, személyesadat-lopás a közösségi médiában.
Az adott csalástípus jellemzőiről és a tippekről, amelyekkel megelőzhető a támadás és csökkenthető az áldozattá válás veszélye az MNB oldalán olvashat részletesen. 

A Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat (PNTI) munkatársai sok konkrét megkeresést kapnak a témával kapcsolatban. Ha Önnek is van kérdése forduljon bizalommal a PNTI szakértőihez, akik díjmentes segítséget nyújtanak egyéb pénzügyi területet érintő kérdésekben is.

 

Elérhetőségek:

8900 Zalaegerszeg, Tompa M. u. 1-3. I.em. (a Göcsej Üzletház emeletén), Telefon: +36 30 699 0056 (ügyfélfogadási időben!)

E-mail: zalaegerszeg@penzugyifogyaszto.hu http://zalaegerszeg@penzugyifogyaszto.hu, web: www.penzugyifogyaszto.hu

 

Ügyfélfogadás:


HÉTFŐ: 8:00-14:00  //  SZERDA: 11:00-17:00  //  PÉNTEK: 8:00-14:00

Pénzügyi Navigátor. Utat mutat a pénzügyekben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK