2021.10.26., kedd - DömötörZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Négynapos ünneplés a város napján

2018. június 05. kedd, 18:17
Szerző és fotó: Nemes Norbert
A hagyományos ünnepi események mellett minden korosztálynak kínáltak kulturális, művészeti és szórakoztató rendezvényeket, koncerteket, gyermekprogramokat Keszthely város napja eseményein. Jóllehet a város napja minden év júniusának első szombatja, ám idén is több napig tartott az eseménysorozat.

Az előrendezvények sorát egy iskolásoknak meghirdetett városismereti vetélkedő nyitotta bemutatták a most elkészült keszthelyi társasjátékot és a „Szerelmem Keszthely” című könyvet. Pénteken zártkörű ülést tartott Keszthely Város Tiszteletbeli Magisztrátusa az oktatás, tudásszerzés, tehetséggondozás témáját érintve. Az ülésen áttekintették a gimnáziumban folyó oktatást és az intézmény terveit, beszélgettek az egyetem helyzetéről, az egyetem ifjúságáról, valamint az önkormányzat Esélyotthon pályázati programjáról, melynek segítségével fiataloknak alakít ki a város az első években ingyenesen bérelhető lakásokat. Volt nyári városismereti séta, az Örökség Alapítvány átadta a címerkutatás dokumentumait, fellépett Nagykanizsa Város Vegyeskara, de megnyitották a Goldmark kerámiaműhelyének tárlatát is.

A város napján, szombaton ünnepi szentmisét celebrált a Fő téri templomban Tál Zoltán plébános, majd a Vajda Öregdiákok tartották meg közgyűlésüket. A Helikoni Ifjúság emlékfáját a Helikon parkban ültették el. Az ünnepi képviselő-testületi ülésen díszvendégként részt vett dr. Festetics György is. Az ülésen adták át a város által alapított kitüntetéseket. Az évente ez alkalommal összeülő Keszthely Város Tiszteletbeli Magisztrátusa nevében dr. Szutrély Péter tartotta meg tájékoztatóját. Az 50 évvel ezelőtt a Vajdában érettségizett magiszter örömmel vette, hogy a félezer diákot oktató gimnázium ma is sikeres, a tanulók mindegyike tovább tud tanulni. Úgy látta, a diákok jogi érzékenységének túlfejlettsége mögött, saját sikertelenségük áll.

Kihangsúlyozta: a politika iskolába gyűrűzését lehetne kulturáltabban is csinálni, de a falak közé 50 éve begyűrűzött és tomboló politikát ők, akkor, a Juventus című diáklap segítségével próbálták meg a KISZ-esek ellenében tompítani. Szerinte általános orvosi kar is működhetne a Georgikon kebelében és a vidékiségnek nem szabadna hátrányt jelentenie az oktatásban a fővárossal szemben. Az iskolavárosi rang megtartására buzdító orvos jelezte: Keszthely elöregszik, 2030-ra több idős él majd itt, mint fiatal. A jövőre 260 éves keszthelyi kórház felvehetné a néhai dr. Magyary Gerő igazgató főorvos nevét, aki életét adta a Festetics alapítású uradalmi ispotályért.

Ruzsics Ferenc polgármester rövid áttekintést adott a mögöttük hagyott esztendőről, s a jövőben megvalósítandó tervekről. A 2017-es esztendő az évfordulók és a nagyszabású előkészítő munkával történő felkészülés éve volt. Az önkormányzat közel 4,5 milliárd forint uniós pályázati támogatásban részesült. A „Zöld város” megnevezésű projekt a belváros szebbé tételét célozza; a Reischl sörház megújítása és az Ipari Park infrastrukturális beruházása egyben a helyi gazdaság fejlesztését, élénkítését segíti; kerékpárút kialakítása és a kertvárosi csapadékvíz elvezetés a lakosság életminőségének javítását, míg az önkormányzati tulajdonú épületeink energetikai felújítása a közösségi vagyon megtakarítását szolgálja.

A város turisztikai vonzerejének növelésére bővülhetnek a városi strand szolgáltatásai és a település demográfiai helyzetének javítását, a fiatalok megtartását célozza az óvodabővítési pályázat, valamint a Keszthely Hazavár program is. A civil közösségek további működését jelentősen segítheti a. CLLD programban elnyert 400 milliós összeg felhasználása. Ennek keretében a településrészek egy-egy kisebb közösségi tereinek fejlesztésén túl megvalósulhat az Erzsébet-ligetben egy új, az egész város lakossága számára kikapcsolódási, szabadidő eltöltési lehetőséget nyújtó találkozási pont, megőrizve azt a csodálatos természeti közeget, melyet örökül kaptunk.

A váratlan akadályokat szóba hozva, a költségcsökkentésen és az eredeti célok megvalósításán dolgozó polgármester kiemelte: a betervezett költségeket felülírta az időközben bekövetkezett tervezői, kivitelezői vállalási összegek ugrásszerű megemelkedése, mely köszönhető az önkormányzatok részéről egyszerre jelentkező megrendelői igényeknek, a fejlesztésekhez felhasználandó anyagok, eszközök jelentős áremelkedésének, valamint az ez időben jelentkező szakemberhiánynak.

Úgy látta, hogy a közösségi oldalakon olvasható problémafölvetések megoldását a városvezetés feladatának tartja majdnem mindenki, pedig az adott közösséget nem csak ezek a személyek alkotják, hanem a teljes lakosság. Ahogy azonban a jóban, úgy a néha előforduló rosszban is, nemcsak a gyarapodásban, hanem az erőfeszítésekben is sorsközösséget kell vállalnunk egymással – húzta alá.

Bejelentette: a tulajdonosi közösség újjáépítteti a Helikon szállodát, amit négycsillagos szálláshellyé alakítanak. A Via szálló tervezői pedig ötcsillagos szálloda látványterveit mutatták be nemrégen a tervtanácsnak, de a nagykemping megújításának elképzeléseiről is örvendetes hírek jöttek. Mind ezek két-három éven belüli megvalósulása után sohasem tapasztalt idegenforgalmi adóval számolhat majd Keszthely, melynek előrelátó felhasználásával újabb fejlesztéseket vihet végbe az akkori városvezetés.

Habsburg-Lotharingiai Mária Kinga részére a város érdekében kifejtett, annak hírnevét öregbítő kiemelkedő munkássága, egész életműve elismeréséül az önkormányzat által alapított legrangosabb kitüntetést, a „Keszthely Város Díszpolgára” kitüntető címet adományozták. Erzsébet királyné ükunokája, nagyon szereti Magyarországot, rajong a Balatonért, mint a királyné, aki gyakran látogatott ide. Testvérével, Mihállyal, aki a Máltai Szeretetszolgálat magyarországi nagykövete közös, karitatív tevékenysége révén, több helyen öregbítette az ország és Keszthely hírnevét.

„Keszthely Városért” kitüntető címet adományoztak: dr. Kocsis László, Aszódi László részére a város érdekében kifejtett, példaértékű, magas színvonalú tevékenységük elismeréséül. A „Keszthely Város Szolgálatáért” elismerést kapott a város életében kifejtett kiemelkedő munkája elismeréséül: Kósa István Jánosné, Pawel Ramon Denisiewicz, Pálné Szelencsik Klára, Szabóné Lancz Anna Mária. Dr. Lukács János a város egészségügyi életében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül vehette át a „Keszthely Város Egészségügyéért” díjat. A „Keszthely Város Szociális Ellátásáért” elismerést idén a Szent Erzsébet Jótékonysági Alapítványnak ítélték oda.

A Balaton Színházban felléptek a Helikoni Ünnepségek legsikeresebb keszthelyi és hévízi diákjai. Pénteken este a Fő téren a jazzbalett-bemutató után Szakonyi Milán koncertezett, majd a Nemzeti Táncszínház előadása és az utcabál hozta lázba a közönséget. Szombaton este a Keszthelyi Jazz Műhely, majd Marót Viki lépett színpadra, a napot B. Tóth László poptarisznyája zárta. Vasárnap a Nagyváthy Néptáncegyüttes és a Re-Folk zenekar folklórgálája után a Csík Zenekar műsorának tapsolhattak. A hétvégén a Várkertbe várták, ahol játszóház, játékpark, gyermekműsorok szórakoztatták őket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK