2024.05.20., hétfő - Bernát, FelíciaZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Összeadódó energia – összeadódó lehetőségek

2016. október 20. csütörtök, 19:51
Sajtóközlemény
Kaposvár vezetésével hat megyei jogú város – a somogyi megyeszékhely mellett Zalaegerszeg, Veszprém, Dunaújváros, Tatabánya, Szombathely – összefogott azért, hogy összehangolják és közösen valósítsák meg az energetikai törekvéseiket.

Összehangolt energetikai modernizációs programot kezdeményez hat nagyváros

A hat településen legkevesebb 40 milliárd forint értékben valósulnak meg modernizációs beruházások. Az erről szóló konzorciumi együttműködési megállapodást csütörtök délután írták alá a megyei jogú városok képviselői Budapesten. A jövőért felelősen gondolkodó városok már az előző, 2007-13-as uniós ciklusban felmérték, hogy milyen energiahatékonysági beruházásokkal tudják modernizálni közintézményeiket. A fejlesztések célja az, hogy a résztvevők a „zöld város” stratégia mentén minimálisra csökkentsék és szabályozhassák, s persze olcsóbbá tegyék középületeik energiafelhasználását.

Kaposvár, Zalaegerszeg, Veszprém, Dunaújváros, Tatabánya és Szombathely annak érdekében fog most össze, hogy a közös fellépéssel az eddigieknél is nagyobb hatékonysággal valósíthassák meg az energia-megtakarítást célzó beruházásaikat, amely által a megyei jogú városokban folyamatosan csökkenthetők lesznek az energiaköltségek. Fontos szempont, hogy a beruházások megvalósulásával a résztvevő nagyvárosok széndioxid-kibocsátása nagymértékben csökkenthető, amely révén javul a városokban élők életminősége is.

A modernizációs beruházás-sorozat az alábbi részterületekre terjed ki:

A helyi energiatermelési kapacitás növelése érdekében megújuló energiaforrások felhasználása az önkormányzati középületeken elhelyezett napelemek telepítésével és működtetésével.

- önkormányzati középületek komplex épület-energetikai felújítása;

- a közvilágítás kapcsán az elavult lámpatestek cseréje LED-es világítótestekre, a közvilágítás „okosítása”;

- okoshálózati mérőműszerek telepítése, központosított rendszerirányítás és hálózatvezérlés létrehozása, valamint működtetése.

A beruházások lehetővé teszik, hogy a közintézmények energiafelhasználását központilag, automatizáltan, a valós igényeknek megfelelően alakítsák a fenntartók, legyen szó akár fűtésről, akár villamos energia felhasználásáról.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK