2021.09.27., hétfő - AdalbertZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Ötödik alkalommal is sikeresen pályázott a Zalaegerszegi Törvényszék

2019. március 08. péntek, 09:55
Sajtóközlemény
Az Országos Bírósági Hivatal immár ötödször hirdette meg a bírósági történelem és hagyományápolás pályázatát. A Zalaegerszegi Törvényszék idén is sikeres pályázatot nyújtott be. Az Országos Bírósági Hivatal 2014-ben írta ki először a bíróságok történelmi emlékeinek megőrzését, a hagyományok feltárását, bemutatását célzó, 2016 szeptembere óta Ráth György nevét viselő pályázatát.

A pályázat névadója saját korának egyik legműveltebb jogásza, bíró, semmítőszéki bíró, majd királyi ítélőtáblai tanácselnök volt. Sokat tett a hazai képzőművészet és iparművészet támogatása érdekében.

A Zalaegerszegi Törvényszék mindig fontosnak tartotta a hagyományápolást, a történelmi értékek megismertetését és megőrzését. 2017-ben egy bírósági történelmet, múltat bemutató kötetet készítettek Bírósági históriák címmel, majd pedig a Nagykanizsai Járásbíróság épületében alakítottak ki egy bírósági tárlatot.

Idén több rendezvényt is támogatott az Országos Bírósági Hivatal. A pályázat révén sor kerül a Bírósági históriák című kötet utánnyomására, elkezdődnek egy új kötet előkészületei, de egy rövid színjáték lebonyolítására, valamint kiállítás bővítésre is támogatást kaptak. 2019. április 16-án Pécs ad helyet annak az országos bíróságtörténeti vándorkiállításnak, amelyet Szegeden, Edelényben, Debrecenben és Győrött már láthatott a nagyközönség. A kiállítás itt zalai anyagokkal, előadásokkal is bővül, s bemutatásra kerül a Bírósági históriák című kötet egyik történetéből egy rövid színjáték is. Ez utóbbit a zalai közönség is megtekintheti majd 2019. június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK