2024.04.13., szombat - IdaZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Sajtótájékoztató a zalaegerszegi MSZP-nél

2024. február 21. szerda, 16:42
Szerző: V.Zs.
Címkék: Góra Balázs, MSZP
Zalaegerszeg közgyűlése elfogadta a 2024 évi költségvetést, melynek részleteiről beszélt sajtótájékoztatón Góra Balázs, a párt önkormányzati képviselője és Szabó Katalin, a humánigazgatási bizottság tagja.

 A város idei évi költségvetését értékelték

Góra Balázs elöljáróban elmondta, az idei évi költségvetés főösszegét több mint 48 milliárdra tervezték, ez 14 milliárddal kevesebb, mint az 2023 évi városi büdzsé. Ugyanakkor örvendetes, hogy az iparűzési adó 1,6 milliárd forinttal magasabbra lett tervezve. Mint mondta, több kérdést is megfogalmaztak a költségvetéssel kapcsolatban, így mintegy másfél órát vitáztak a rendeletről.

Szocialista javaslatként hangzott el, hogy a helyközi közlekedésben a 14 év alattiak is ingyenesen utazhassanak, hasonlóan több nagyvároshoz. A polgármesteri válasz szerint azoknál az önkormányzatoknál, ahol a Volánbusz Zrt.-vel kötöttek szerződést, államilag fogják bevezetni az ingyenes utazást.

Felvetették az építményadó csökkentését, ami javítaná a zalaegerszegi vállalkozások helyzetét. Már a múlt évben interpelláltak a Kaszaházi úton lévő Zalaco bolt előtti buszöblök és biztonságos zebra kialakításának lehetőségéről. A helyszíni bejárás az önkormányzattal és a szakhatóságokkal megtörtént, ugyanakkor a költségvetésben nem látják ennek nyomát. válaszként elhangzott, hogy a büdzsé különböző sorain megtalálhatók ennek a projektnek a tervezéséhez és engedélyeztetéséhez szükséges összegek. Ismét szóba került a Tesco körforgalom átszervezése, ugyanis csúcsforgalmak idején szinte képtelenség közlekedni a Balatoni úton.

Szabó Katalin a szociális szférában dolgozók plusz javadalmazását vetette fel. Mint a sajtótájékoztatón fogalmazott, a többletbevétel terhére lehetőséget kell teremteni, hogy a megbecsülés jeléül juttatásban részesüljenek a dolgozók. Az alapbérük nagyon alacsony, és emberhiánnyal küzdenek az intézmények. Felvetette azt is, hogy az önkormányzat által alapított ösztöndíjak mértéke évek óta nem növekedett, erre plusz forrást kell keresni.

Végül a színház finanszírozásáról szólt, el kell érni, mondta, hogy az állam és az önkormányzat 50-50 százalékban támogassa a színházat. A teátrum forrásigényét mindig az önkormányzatnak kell állni, a kormány is tegye hozzá a plusz költségeket.
     

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK