2024.05.26., vasárnap - Fülöp, EvelinZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Számvitel rendjének megsértése miatt elítélés, hűtlen kezelés miatt felmentés

2024. február 17. szombat, 12:38
Közlemény
Bűncselekmény hiánya miatt többségében, nem jogerősen felmentő ítéletet hozott a Zalaegerszegi Törvényszék a Széchenyi Hitelszövetkezet vádlottjai ügyében.

A vádlottak nem a hitelszövetkezet érdekeit figyelembe véve jártak

2009 júliusától a hitelszövetkezet ügyvezetője, igazgatóságának elnöke a II. rendű, míg tagjai az I. rendű, V. rendű, IV. rendű, VI. rendű, VIII. rendű és VII. rendű vádlottak voltak. A működésre irányadó alapszabály szerint az igazgatóság irányította a hitelszövetkezet munkáját, valamint hagyta jóvá a nagy és belső hiteleit. Az ügyvezető személyes felelősséggel irányította a hitelszövetkezet működését és gazdálkodását az egyes jogszabályoknak, belső szabályzatoknak, határozatoknak megfelelően. A hitelezés során a cenzúrabizottság átvizsgálta a kérelmeket és javaslatot tett az igazgatóságnak a döntéshozatalra. A cenzúrabizottság vezetője az I. rendű vádlott, tagjai a II. rendű és a III. rendű vádlottak voltak. 

Az ügyészség szerint a vádlottak nem a tőlük elvárható fokozott gondossággal és szakértelemmel, nem a hitelszövetkezet érdekeit figyelembe véve jártak el, ezzel megvalósítva a hűtlen kezelés bűncselekményét.  A vádirat 2012-2013 között 7 esetet rögzít, amikor a vádlottak olyan cégek hitelkérelmeit fogadták el, amelyek nem voltak hitelképesek, nem győződtek meg a fedezetekről, illetve nem kísérték figyelemmel, hogy a kölcsönszerződésekben meghatározott célokra fordították-e a felvett összegeket. Ezzel több mint félmilliárd forint kárt okoztak a hitelszövetkezetnek. 
Miután a hitelszövetkezet pénzügyi mutatói 2007 óta folyamatosan romlottak, a saját tőkéje a jegyzett tőke alá esett, vagyona nem nyújtott fedezetet a kötelezettségekre 2013-ban az I. rendű vádlott a vagyoni helyzetről szóló éves beszámoló mérlegében és eredménykimutatásában a valós adatoknál kedvezőbb képet tüntetett fel. A hitelszövetkezet felszámolását 2014 decemberében rendelték el. 
A nyolc vádlottat folytatólagosan elkövetett, különösen jelentős és nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, míg e mellett az I. rendű vádlottat számvitel rendje megsértésének bűntettével vádolták meg. Az I. és a II. rendű vádlottra letöltendő, tásaikra felfüggesztett büntetést kért az ügyész. 

Az ügyben a Zalaegerszegi Törvényszék 2024. február 9-én hozott nem jogerős ítéletet. Az I. rendű vádlottat – a valótlan mérlegadatok megadása miatt – bűnösnek mondta ki számvitel rendje megsértésének bűntettében, ezért őt 1 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 1 év próbaidőre felfüggesztette. Őt és további 7 társát a folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettének vádja alól bűncselekmény hiánya miatt felmentette. Az indokolásban elhangzott: nem volt értékelhető adat arra vonatkozóan, hogy a vádiratban felsorolt cégek a hitelkérelmek benyújtásának idején a hitelezésre vonatkozó szabályok szerint ne lettek volna hitelképesek. A vádirat nem tartalmaz olyan konkrét kötelezettségszegéseket, amelyek ok-okozati összefüggésben állnak a hitelezési veszteségben jelentkező vagyoni hátránnyal. Mire a kérelmek a vádlottak elé kerültek, már több előzetes vizsgálaton átmentek, a kockázatkezelő minden esetben javasolta a pozitív elbírálását. A vádlottak ezen előzmények alapján hozták meg a döntéseiket. A hitelek folyósításakor és azt követően sem volt információjuk, adatuk arra nézve, hogy a cégek a pénzt a hitelcéllal ellentétesen vagy azzal egyezően használták-e fel.  Az, hogy a fedezetként adott vagyon összege utóbb csökkent, a felszámolás során a fedezeteket nem tudták érvényesíteni, nincsen összefüggésben a vádlottak döntéseivel.  Mindezek fényében nem követtek el kötelezettszegést és nem okoztak vagyoni hátrányt, amellyel megvalósították volna a hűtlen kezelés bűncselekményét. 

Az ítélettel szemben az ügyészség megalapozatlanság miatt minden vádlottra nézve fellebbezést nyújtott be, míg az I. rendű vádlott és védője három nap gondolkodási idő után az ítéleti tényállással, a minősítéssel és a büntetés kiszabásával szemben jelentett be fellebbezést - tájékoztatott  Dr. Bartalné dr. Mentes Judit, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK