2023.06.04., vasárnap - BulcsúZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Támogatások, emelkedő díjtéltelek

2022. október 21. péntek, 13:42
Szerző: V.Zs.
A városi közgyűlést követő sajtótájékoztatón a polgármester a legfontosabb döntésekről, azok hátteréről tájékoztatta a sajtó képviselőit. Mint elmondta, módosult az Egerszeg Kártyára vonatkozó rendelet. A kártya igénylése személyesen és online formában is lehetséges. A kártyát három év időtartamra állítják ki 4 ezer forint ellenében, a 65 év felettieknek 2 ezer forintért.

ZEGInfó közgyűlés után

A kártya számos kedvezményt biztosít, a szombati ingyenes parkolástól egészen a különböző bérletek és jegyek olcsóbb megváltásáig.

A gáz-és áramszolgáltatókkal folytatott egyeztetések alapján a zalaegerszegiek kétharmada átlagos, vagy átlag alatti fogyasztó, igy ők továbbra is beleférnek a támogatott rezsiköltségekbe. A maradék egyharmad lakó egyik része magas jövedelmű, míg a másik részüket fontos támogatásban részesíteni, mivel nehéz helyzetben élnek. Zalaegerszegen az 5 milliárdos helyi iparűzési adóbevételünk alapján egy 100 milliós nagyságrendű csomagot dolgoztunk ki. Az 50+50 milliós keret első részét, 50 millió forintot átcsoportosítással biztosítunk a várható szociális helyzet kezelésére, majd a második körben további 50 millió forinttal emelkedik a keret, ami később is emelhető, a tapasztalatok alapján szélesíthető – fogalmazott Balaicz Zoltán, és hozzáétette: - tűzifa támogatás, szociális krízisalap támogatás, energiafogyasztáshoz nyújtott támogatás, a helyi adományközpont támogatása és ingyenes energetikai tanácsadás segíti a rászorulókat.

A településfejlesztési döntések sok helyszínt érintenek, például a nagypáli patak rendezését, a déli összekötő út tervezett nyomvonalának szabályozását, a MOL telephely szabályozását, Andráshidán a Gát utca melletti terület szabályozását, és néhány szabályozás módosításáról is döntöttek.

2022. november 1-től megszűnik az elektromos hajtású, illetve hibrid, tehát zöld rendszámmal rendelkező gépjárművek ingyenes parkolásának lehetősége a városban – folytatta a polgármester, - emellett más városokhoz hasonlóan nálunk is változnak a parkolóbérletek és jegyek árai, melyek az elmúlt tíz évben nem változtak. 2023. január elsejétől a díjak 20-30 százalékkal emelkednek. Ugyancsak módosulnak a temetkezéssel kapcsolatos díjtételek is, az emelkedés 10-20 százalék közötti.

Az európai energiaválság és az áram, valamint a gáz árának drasztikus növekedése miatt 2023-ban 3,6 milliárd forinttal emelkedik a Zalavíz Zrt. energiaköltsége. Balaicz Zoltán jelezte, hogy a város az önkormányzati tulajdonú víziközmű vagyon az állam által 2022. december 31-ig biztosított integráció lehetőségével nem él, vagyis nem kíván részvényt eladni az államnak. 

 (A közgyűlési döntések további részleteiről, valamint a város az energiaválság miatt tett intézkedéseiről a ZalaEgerszeG november 2-án megjelenő számában olvashatnak.)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK