2023.06.03., szombat - KlotildZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Tánc világnapi találkozó

2022. április 30. szombat, 15:20
Szerző és fotó: Antal Lívia
A tánc világnapi találkozót rendezett az Egészség Egyesület a zalaegerszegi Keresztury VMK-ban, amelyen szenior korú hölgyekből álló egyesületek léptek fel. Körtáncokban is részt vettek, amit neves oktatók tanítottak be az eseményen.

Az Egészség Egyesület produkciójából

A város részéről Böjte Sándor Zsolt, önkormányzati képviselő, a műszaki bizottság elnöke köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, április 29-e 1982 óta a tánc világnapja, amit az UNESCO Nemzetközi Táncbizottsága hozott létre azzal a szándékkal, hogy ezen a napon a világ minden nemzetének táncára irányulhasson a figyelem. Minden kultúrának megvan a saját tánca, amit generációk hordoznak, megismerésük ezért is fontos. Mint mondta, a zene és a tánc elválaszthatatlan egymástól, művelői számára együtt adja azt az örömet, ami a mentális egészségre is pozitív hatással van.

Siklósi Judit, az Egészség Egyesület elnöke, szeniortánc-oktató felidézte, hogy a szenior táncoktatás mintegy hat évre tekint vissza, amit Ausztriából hozott át Csirmaz Szilvia, a szeniortánc-oktatók vezetője. Kezdetben harmincan voltak, jelenleg háromszáz fölötti az oktatók száma. Minden városban próbálják népszerűsíteni ezt a táncfajtát, itt Zalaegerszegen három csoport is van, amely ezt űzi. Az idős embereknek fontos ez a közösség, mert nem igazán van lehetőségük szórakozásra, kikapcsolódásra. A pandémiás időszakot ezért viselték nehezen, amelyben igyekezett online táncoktatással vidámságot vinni. A tánc világnapján a népek tánca kap szerepet, ezért adnak elő zsidó táncokat is, persze egyszerűbb koreográfiával. 

A rendezvényen körtáncokat tanított be több szeniortánc-oktató, Szegedi Judit (2. kép), a budapesti Római-parti Örömtánc Klubtól valamint Zám-Kirc Katalin, a Zalaegerszegi Szenior Örömtánc Csoporttól. A találkozóra meghívták a helyi Albatrosz Tánccsoportot, melynek tagjai moderntáncot mutattak be.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK