2020.08.06., csütörtök - Berta, BettinaZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Új kötet Simon Böskéről

2018. március 31. szombat, 15:51
Szerző és fotó: Nemes Norbert
„Volt egyszer egy keszthelyi világszépe…” címmel a hévízi könyvtárban nemrégiben megrendezett könyvbemutatón Király Erika könyvtáros mutatta be dr. Szarka Lajos: Simon Böske naplója című kötetét.

Az író, történész, helytörténet-kutató legújabb könyve arról a keszthelyi születésű, 61 évesen elhunyt különleges szépségikonról szól, aki 1929-ben győzött az első alkalommal megrendezett „Miss Hungária” szépségversenyen, majd ugyanebben az esztendőben ő lett az első magyar „Miss Europa” Párizsban, később pedig, egy amerikai szépségkirálynővel osztozva megszerezte a „Miss Universe-t”, azaz a világszépe címet.

A keszthelyi korzó egykori szépségéről, a Balaton Tündéréről, az európai és amerikai filmajánlatokat elutasító, zsidóként több antiszemita inzultust átélő, kétszer férjhez ment „gyönyörű jelenségről” a több részből álló kötetben szerepel egy részletes életrajz, egy a naplójából eredőző önvallomás is. A dekoratív küllemű korrajzban helyet kaptak az intelligens, tiszta szívű és életszerető Simon Böske szépségről szóló cikkek, írások valamint nyolcvanoldalnyi fotó. Mint új szépségideált ünnepelték világszerte, itthon pedig azért, mert a Trianonban megcsonkított Magyarországnak hatalmas diadalt szerzett. A nemzetközi hírű legenda az otthonról hozott értékeket tartotta szem előtt, nem fogadta el a filmszerepeket, a divatházi ajánlatokat, a parfümházak pártfogását. Ahogy az öt világrész képes magazinjainak címlapján szereplő asszony megfogalmazta a Színházi Élet című újság riporterének 1929-ben: „– Tavaly még egyszerű és ismeretlen kis keszthelyi lány voltam, és ma úgy érzem, hogy diplomáciai szolgálatokat tettem annak a kis országnak, amelyet mindennél és mindenkinél jobban szeretek.” Tény, hogy a sikert, amit Simon Böske elért, a mai napig egy magyar lány sem tudta megismételni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK