2022.06.26., vasárnap - János, PálZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Újabb okos zebra

2017. december 22. péntek, 15:47
Szerző és fotó: Antal Lívia
Újabb okos zebrát alakítottak ki Zalaegerszegen a belső elkerülő út és a Vágóhíd utca kereszteződésében. A gyalogos átkelő biztonságosabbá tételét a közelmúltban bekövetkezett balesetek indokolták.

Takácsné Czukker Szilvia, a műszaki osztály vezetője számolt be a biztonságos közlekedés érdekében megvalósított fejlesztésekről. A meglévő gyalogátkelőhelyet okos rendszerrel látták el, melynek lényege, hogy a bejelentkező kapuhoz érkező gyalogost a szenzor érzékeli, ami működésbe hozza a pályaszerkezetbe süllyesztett LED-lámpatesteket. Ezek villogó fényjelzéssel figyelmeztetik a járművezetőket, hogy gyalogos kíván átkelni a zebrán. Az intelligens gyalogátkelőhöz vezető járdaszakaszt korlátokkal is ellátták, ösztönözve a gyalogosokat a szabályos átkelésre, vagyis a zebra használatára.

A kereszteződéshez közelítve gyerekek átkelésére figyelmeztető piktogramokat, valamint a járművezetőket lassításra ösztönző keresztirányú, sárga színű, akusztikus rázócsíkokat is felfestettek az úttest mindkét felére. Emellett tábla is figyelmeztet a gyerekekre, a veszélyes helyet még villogó fény is jelzi. Mint mondta, ezek együttesen szolgálják a balesetek elkerülését, melynek érdekében mind a gyalogosoktól, mind a járművezetőktől több figyelmet, és a közlekedési szabályok betartását kérik.

 A közelmúltban halálos baleset is történt, melynek elsődleges oka az volt, hogy a kerékpáros nem szállt le a kerékpárjáról, hanem át akart hajtani a zebrán, az érkező személyautó azonban elütötte. A másik balesetnél a gépjárművezető nem adott elsőbbséget, melynek következtében a sportcentrum felől jövő gyalogos súlyos sérülést szenvedett. Mindkét gázolás a kora esti órákban, rossz látási körülmények között történt, mondta el érdeklődésünkre Windisch Zoltán rendőr főtörzsőrmester, a városi rendőrkapitányság megbízott baleset-megelőzési előadója.  

Cseke Tibor, a városüzemeltetési csoport vezetője, Takácsné Czukker Szilvia, a műszaki osztály vezetője és Windisch Zoltán rendőr főtörzsőrmester

A tavaly januárban átadott belső elkerülő úton elsőként a Malom utcai csomópontban vezettek be forgalomtechnikai megoldásokat, miután öt baleset történt. Gépkocsik ütköztek össze egymással, melynek következtében nyolcan sérültek meg. Azóta ott nem történt baleset.

Az önkormányzat a Vágóhídi beruházásra 2,5 millió forintot költött. Az első ilyen intelligens zebrát idén májusában a Platán és Dózsa György utca kereszteződésénél telepíttették.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK