2022.08.12., péntek - KláraZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Újra megalakult a zalaegerszegi járványvédelmi bizottság

2020. augusztus 31. hétfő, 17:54
Közlemény/ZalaMédia
A koronavírus világjárvány első szakaszának időszakában (március 9. és június 18. között) részletesen tájékoztattam minden aktuális információról a helyi polgárokat, majd egy átfogó jelentésben elemeztem is a sikeres védekezés lépéseit és eredményeit. Ezt ígérem az előttünk álló időszakra is - áll Balaicz Zoltán polgármester legfrissebb, járvánnyal kapcsolatos Facebook-bejegyzésében.

A Szent Rafael Kórházban jelenleg nincs koronavírus miatt ápolt személy
 

Ma reggel 178 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, tegnap pedig 291 új esetet, ami az eddigi legmagasabb szám, amióta hazánkban tavasszal megjelent a vírus. Szerencsére Zalaegerszegen nincs komoly probléma. Tavasz óta a mai napig összesen 286 fertőzöttet regisztráltak egész Zala megyében. Közülük 17 fő hunyt el (11 volt zalaegerszegi), a többiek meggyógyultak. Az új fertőzöttek most elsősorban más zalai városokhoz kötődnek. A Zala Megyei Szent Rafael Kórházban jelenleg nincs sem ápolás alatt álló személy, sem pedig gyanús eset. A hatósági házi karanténra kötelezettek száma a városban 29 fő (jellemzően olyan országokból érkeztek haza, ami után kötelező a 2 hét karantén).
Ugyanakkor nincs fontosabb, mint a polgáraink egészségének a védelme, ezért a mai napon a Városházán újra megalakították azt a helyi járványvédelmi bizottságot (változatlan személyi összetétellel), amely az előző szakaszban is eredményesen koordinálta a járványügyi lépéseket- áll a közleményben.
A polgármester mostantól kezdve újra rendszeresen tájékoztatja majd a lakosságot, ha aktuális hírekről, vagy intézkedésekről kell beszámolni. A cél, hogy kellő időben meghozott döntésekkel megelőzzék a járvány újbóli megjelenését, illetve további terjedését, és így ne kelljen komolyabb, drasztikusabb lépéseket tenni, hiszen egy teljes leállás mindenkinek nagyon káros lenne.

Forrás: Facebook/Balaicz Zoltán

A mai napon az első döntések már meg is születtek, melyeket az alábbiakban közlünk:
1.    A járványügyi hatósággal egyeztetve 2020. szeptember 1-jétől teljes látogatási és kijárási tilalmat rendeltek el az önkormányzat fenntartásában működő idősotthonokban.
2.    Elmaradnak az Idősek Világnapjához, valamint az Idősek Hónapjához kapcsolódó hagyományos (zárttéri) rendezvények (nyitóünnepség a VMK-ban, záróünnepség a VHK-ban, nyugdíjas színesdiplomás pedagógusok köszöntése, stb.).
3.    Elmarad a Senior (Idősügyi) Akadémia 2020/2021-es szemesztere. A tervek szerint az előadásokat rögzítik és azokat a Zalaegerszegi Televízió fogja levetíteni, eljuttatva így az információkat az érdeklődőknek.
4.    A polgárőrség, a VMK és a kapcsolódó civil szervezetek bevonásával újraindul a 70 év felettieknek kialakított "Segít a Város", valamint a 70 év alatti időseknek megszervezett "Zalaegerszeg összefog" akció.
5.    Feltöltik a tavaszi és nyár elejei intézményi védekezésben használt eszközkészleteket (maszkok, arcpajzsok, fertőtlenítőszerek, stb.).
6.    Az önkormányzati fenntartású bölcsődékben és óvodákban a szülők csak az előtérig (átadóig) kísérhetik a gyermekeket, az átadásnál kötelező lesz a maszk használata az előtérben, az intézményekben pedig folyamatos fertőtlenítést rendeltek el.
7.    A karokkal egyeztetve elmaradnak a tanévnyitó ünnepségek Zalaegerszeg mindhárom állami felsőoktatási intézményében.
8.    Az iskolák nem az önkormányzat fenntartásában, hanem állami működtetésben vannak. Arra kérték a fenntartó állami tankerületet, a fenntartó szakképzési centrumot és az iskolákat, hogy lehetőleg ne tartsanak tanévnyitó rendezvényeket.
9.    Érvényben maradnak az önkormányzati, városi és városrészi rendezvényekkel kapcsolatos döntések, részben a járványügyi védekezés, részben a már korábban ismertetett pénzügyi fedezetátcsoportosítás miatt. Ennek keretében elmaradt az Egerszeg Fesztivál, a Street Food Weekend, a Vadpörkölt és Bor Fesztivál, a jótékonysági vadfőzés, elmarad továbbá a magánszervezésű Sörfesztivál, valamint a legtöbb hagyományos városi program is.
10.     Természetesen legjobban mi magunk tudunk védekezni és vigyázni azzal, hogy odafigyelünk a személyes higiéniára, a rendszeres kézmosásra és fertőtlenítésre, a zárt térben való maszkhasználatra és a távolságtartásra. Ha ezekkel következetesek vagyunk, már önmagában is hatalmas lépést tudunk tenni azért, hogy ne kelljen újra drasztikus megszorításokat átélnünk.

A polgármester jelezte: amíg nincs hatásos, tesztelt és igazolt gyógyszer, illetve oltóanyag, addig a leghatásosabb módszerek a járvány terjedésére a már sokszor ismételt eszközök: személyes higiénia, rendszeres kézmosás és fertőtlenítés, zárt térben való maszkhasználat, távolságtartás.
Mindenkinek demokratikus joga, hogy maga döntsön a sorsáról. De a személyes higiénia, a rendszeres kézmosás és fertőtlenítés, a zárt térben való maszkhasználat, és a távolságtartás talán nem olyan súlyos sértés a személyiségi jogok ellen, főleg, ha ezekkel hozzájárulhatunk a járvány terjedésének csökkentéséhez, vagy idősebb polgártársaink, szüleink és nagyszüleink egészségének védelméhez.
Senkinek nem áll érdekében egy újbóli teljes leállás. Sem az egyes országoknak, sem a gazdaságnak, sem a mi városunknak! Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, talán megéri, hogy egy kicsit jobban odafigyeljünk magunkra, a családtagjainkra, a közösségünkre, egymásra - fogalmazott Balaicz Zoltán.

Teljes bejegyzés itt: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10222595506977136&set=a.1934089752691&type=3&theater

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK