2021.01.17., vasárnap - Antal, AntóniaZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Újranyitnak a könyvtárak, visszaáll a fizető parkolás

2020. június 16. kedd, 10:48
Közlemény
A hét második felében, valószínűleg június 20-án, szombaton véget ér a koronavírus okozta világjárvány miatt életbe léptetett veszélyhelyzet, valamint az ahhoz kapcsolódó különleges jogrend - adta hírül Facebook-oldalán Balaicz Zoltán.

A polgármesteri közlemény többek között az alábbi információkat tartalmazza:
Hétvégén, június 13-án, szombaton minden járványügyi szabályra figyelve kinyitott az AquaCity. Június 22-től, hétfőtől újra nyitva lesznek a könyvtárak. Ugyancsak fokozatosan elkezdődik a levéltárak újbóli ügyfélfogadása is. Július 1-től visszaáll a fizető parkolás rendje. Július 6-án megnyílik az ideiglenesen (sátorral) fedett uszoda is. Ezzel valamennyi intézmény működése visszaáll az eredeti rendre.

Ugyanez a rendezvényeknél máshogy alakul, hiszen hétvégén (június 12-13-14.) lett volna a Street Food Weekend, június 19-20-21-én lett volna az Egerszeg Fesztivál, július 3-4-5-én lett volna a Restart Fesztivál, ezekre nem kerül sor – részben azért, mert augusztus 15-ig érvényben van a nagyobb rendezvényekre vonatkozó tilalom, részben pedig azért, mert a programokra és fesztiválokra szánt forrásokat elköltöttük a járványügyi védekezés során (ahogy arról többször is részletesen beszámoltam).

A hírekben már részletesen szerepelt, hogy a járványügyi védekezésben részt vevő egészségügyi dolgozók állami jutalomban fognak részesülni. Bár önkormányzatunk anyagi helyzete rendkívül nehéz, a járvány okozta gazdasági világválság miatt a kieső bevételeink összege év végére elérheti a 2 milliárd forintot (ebből 1,5 milliárd forint is lehet a helyi iparűzési bevétel elmaradása), és már eddig is közel 130 millió forintot fordítottunk a járvánnyal kapcsolatos védelmi kiadásokra, mégis: a városvezetés és a képviselőtestület egyhangúlag úgy döntött, hogy a legnehezebb helyzetben sem engedhetjük meg, hogy ne jutalmazzuk meg azokat az önkormányzati dolgozókat, akik a vírus által érintett idősek otthonában az első vonalban dolgoztak, akik a bölcsődékben önként vállalták a kiscsoportos felügyeletet, valamint az óvodákban végeztek kiemelkedő munkát. Ezért részükre a veszélyhelyzet végeztével önkormányzati jutalmat fogunk biztosítani. Ennek forrásigénye járulékokkal együtt nagyságrendileg 20 millió forint, így a járványügyi védekezés végösszege megközelíti majd a 150 millió forintot

Sokszor merült fel kérdésként, hogy miért volt magas a fertőzöttek száma Zalában (a megye lakosságának 0,09 %-a). Egyrészt Zalaegerszegen részben önkormányzati, részben helyi intézményi koordinációban jelentős tesztelési tevékenységet folytattunk (ez több ezer tesztet jelent), másrészt a fertőzöttek döntő többsége zárt közösségekben, idősotthonokban, illetve fogyatékkal élők otthonában lett regisztrálva.
Az első koronavírusos beteget majdnem pontosan 3 hónappal ezelőtt, március 16-án regisztrálták Zala megyében (egy türjei hölgyet), azóta összesen 261 főnél mutatták ki a fertőzést (ez a 268 ezer lakosú megye 0,09 %-a).
Összesen 167 fő zárt közösséghez, bentlakásos otthonhoz tartozott, illetve tartozik (ellátott, vagy dolgozó).
A 261 betegből az elmúlt 3 hónapban összesen 94-en kerültek kórházba, 167-en pedig enyhe tünetekkel, vagy tünetmentesen voltak/vannak otthon.
A 94 kórházba került betegből összesen 9 fő volt lélegeztetőgépen.
A 261 betegből az elmúlt három hónapban összesen 11 személy halt meg (az 563 magyarországi halott 2 %-a – valamennyien idősek voltak és súlyos egyéb betegségben szenvedtek).

Teljes bejegyzés: https://www.facebook.com/balaicz.zoltan/posts/10221874853401247

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK