2024.06.19., szerda - GyárfásZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Zala megyében 650 fiatal dolgozhat a kormány diákmunkaprogramjában

2020. június 29. hétfő, 10:35
Sajtóközlemény
A fiatalkori inaktivitás csökkentésére, a korai munkatapasztalat és a munkajövedelem-szerzés elősegítésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium idén is elindítja a Nyári diákmunka 2020. központi munkaerő-piaci programot. Zala megyében 650 diák foglalkoztatását segítheti elő a kormány támogatása.

A program az önkormányzatoknál és az önkormányzati fenntartású intézményeknél a nyári szabadságolási időszakban jelentkező kisegítő munkaerő iránti igény kielégítésének biztosítása mellett, a mezőgazdaság, a turizmus és a vendéglátás területén felmerülő ágazati munkaerőhiány kezelését is célozza. A munkaerő-piaci program keretében 2020. július 1. és augusztus 31. között kezdődő és befejeződő foglalkoztatás támogatható.

A program célcsoportjába azok a nappali tagozaton tanuló diákok tartoznak, akik a tényleges foglalkoztatáskor már betöltötték a 16. életévüket, illetve még nem töltötték be a 25. életévüket, közvetítést kérőként kérték nyilvántartásba vételüket, valamint foglalkoztatásra irányuló vagy vállalkozási jogviszonnyal nem rendelkeznek.

A program I. pillérének keretében a területi, a települési önkormányzatok és az önkormányzati alaptevékenységet ellátó intézményeik, továbbá az egyházi jogi személyek számára a fiatalok munkaviszony keretében történő foglalkoztatása esetén a munkabér és a szociális hozzájárulási adó együttes összegének 100 %-át térítheti meg az állam, maximum napi 6 órás foglalkoztatás mellett. A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében 120.750,- Ft/fő/hó, szakképzettséget igénylő munkakör esetében pedig 157.950,- Ft/fő/hó összeg vehető figyelembe.

A program II. pillérének keretében a turizmus, a vendéglátás és a mezőgazdaság területén tevékenységet folytató munkaadók számára a fiatalok munkaviszony keretében történő foglalkoztatása esetén a munkabér és a szociális hozzájárulási adó együttes összegének 75 %-át az állam téríti meg, a fennmaradó bérköltséget és járulékait a foglalkoztatónak kell viselnie. A támogatás leghosszabb időtartama 2 hónap lehet, maximum napi 8 órás foglalkoztatás mellett. A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében 120.750,- Ft/fő/hó, szakképzettséget igénylő munkakör esetében pedig 157.950,- Ft/fő/hó összeg vehető figyelembe.

A minél szélesebb kört érintő felhasználás érdekében a támogatás odaítélésekor előnyben részesül az átlagosan legfeljebb 1 hónap időtartamú foglalkoztatás.

A program keretében nyújtott támogatások forrását az Innovációs és Technológiai Minisztérium biztosítja a Nemzeti Foglalkoztatási Alap foglalkoztatási alaprész 2020. évi központi kerete terhére. A program összköltsége 3 milliárd forint, Zala megyében 650 diák foglalkoztatásának támogatása valósulhat meg.

A programról az érdeklődők bővebb tájékoztatást kaphatnak a járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál, illetve figyelmükbe ajánljuk a http://www.kormanyhivatal.hu/hu/zala oldalon az ebben a témában megjelentetett hírhez csatolt kapcsolódó anyagot.

(Zala Megyei Kormányhivatal)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK