2023.12.01., péntek - ElzaZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Zala megyében hétezerre csökkent az álláskeresők száma

2017. január 25. szerda, 12:47
Forrás: MTI
Zala megye munkaerőpiacán 2016-ban évtizedes rekordok dőltek meg, már június végére 7,3 ezerre csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma, az év második felében pedig 7 ezerre mérséklődött a regisztráltak száma - közölte a kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya.

 A tavalyi év utolsó hónapjaiban 6,9-7,0 ezren szerepeltek a nyilvántartásban, ilyen alacsony érték ezt megelőzően csak 1990-ben, a munkanélküliség felfutásakor volt - közölték. A hivatal adatai szerint a korábbi év azonos időszakához képest 19 százalékkal csökkent decemberben az álláskeresők száma. Az év utolsó hónapjában 7045 álláskeresőt regisztráltak a Zala megyei kirendeltségeken, 1,6 ezerrel kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Az álláskeresők száma november óta mérsékelten, 127-tel nőtt. A szezonális munkák csökkenése miatt ugyanis többen kerestek munkát a kirendeltségek segítségével, és mintegy 200-zal mérséklődött a közfoglalkoztatásban dolgozók száma is. Ugyanakkor decemberben csaknem 270 ember munkaerőpiaci képzése kezdődött meg, közülük több mint 100-an regisztrált álláskeresők voltak korábban, 170-en pedig a közfoglalkoztatásból kerültek a képzésbe.

December végén 5,6 százalék volt a nyilvántartott álláskeresők aránya Zala megyében, az álláskeresési ráta 1,1 százalékponttal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az év utolsó hónapjában a munkáltatók több mint 900 új, nem támogatott álláshelyet jelentettek be. Az elmúlt évben az elsődleges munkaerőpiacon összesen 11 ezer álláslehetőség volt Zala megyében, a szakképzettséget nem igénylő (többségében összeszerelő) munkakörök mellett többek közt forgácsolók, varrók és kőművesek számára ajánlottak munkalehetőséget. Decemberben több mint 1,3 ezer álláskereső került ki a nyilvántartásból, közülük 600-an váltak foglalkoztatottá - tájékoztatott a foglalkoztatási főosztály.

Közleményükben kitértek arra is, hogy az elmúlt évben 27 százalékról 24 százalékra csökkent a tartósan - egy évnél régebb óta folyamatosan - álláskeresők aránya. Az év utolsó hónapjában 1,7 ezer, míg egy évvel korábban több mint 2,3 ezer tartósan regisztrált álláskereső szerepelt a nyilvántartásban. A pályakezdő álláskeresők száma is tovább csökkent: az elmúlt év decemberében az álláskeresők 9 százaléka (628 pályakezdő) volt regisztrált. 2016-ban 900 pályakezdő került be első ízben a nyilvántartásba, 200-zal kevesebb, mint egy évvel korábban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK