2022.05.16., hétfő - Mózes, BotondZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Zöld Otthon Hitel és a hozzá kapcsolódó kamatmentes CSOK hitel

2021. december 01. szerda, 14:53
Hirdetés
Címkék:
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a környezettudatosság növelése és a „zöld” célok elérése érdekében 2021. október 4-én elindította a Zöld Otthon Programot, ami a magánszemélyek számára biztosít kedvező kamatozású lakáshitelt, amennyiben alacsony energiaigényű új lakást vásárolnának vagy építenének. Ugyanezen naptól módosult a CSOK támogatásról szóló rendelet, melynek értelmében az igen kedvező kamatozású zöld hitel mellé teljesen kamatmentes zöld csok hitel is igényelhető.

Mit is jelent mindez?
Mindazok akik magas energiahatékonyságú (legalább BB energetikai besorolású) zöld szempontoknak megfelelő házat építenek vagy új ingatlant vásárolnak, azok igényelhetik a legfeljebb 2,5 százalékos kamat mellett elérhető zöld hitelt. A konstrukció legnagyobb előnye, hogy olcsóbb minden egyéb piacon elérhető lakáshitelnél, még a maximum 3%-as kamatozású sima csok hitelnél is. 

A zöld hitelnek nem feltétele a meglévő gyermek, illetve a gyermekvállalás, mint ahogy házasság sem, így élettársak és egyedülállók egyaránt igényelhetik. A tulajdonszerző adósnak legalább 10 évig az adott ingatlanban szükséges élnie, bérbe sem adhatja azt. 

A zöld hitel kamata a futamidő végéig fixen 2,5%, a kölcsön maximális összege 70 millió forint, a futamidő pedig legfeljebb 25 év lehet, és 0%-os csok hitel is igényelhető hozzá, melynek összege két gyermek esetén maximum 10 millió forint, három vagy több gyermek esetén maximum 15 millió forint. Ha valaki a két hitelt kombinálva veszi fel, a hitel együttes összege lehet maximum 70 millió forint. 

Amit még érdemes tudni:
A hitelkérelmezőnek zöld hitel esetében is meg kell felelni a hitelező bank hitelképesség vizsgálatának. Fontos, hogy a hitelösszeg az ingatlan értékének maximum 80 százalékát érheti el, de a bankok egyes esetekben ennél alacsonyabb értéket finanszíroznak. A hitelbírálati határidő nem haladhatja meg az értékbecsléstől számított 15 munkanapot új ingatlan vásárlása esetén, 25 munkanapot új ingatlan építése esetén. Lakástakarékpénztárból díjmentes az előtörlesztés. 

A Magyar Nemzeti Bank honlapján (https://www.mnb.hu/zold-otthon-program#top) hasznos információk olvashatóak a Zöld Otthon Programról, a gyakori kérdések menüpontban pedig számos részletkérdésre is választ kaphatnak az érdeklődők. 

Mindezeken túl a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat (PNTI) munkatársai díjmentesen adnak tanácsot a témában, és segítenek a tervezett hitelfelvétel előtt alaposan tájékozódni.

Elérhetőségek:

8900 Zalaegerszeg, Tompa M. u. 1-3. I.em. (a Göcsej Üzletház emeletén),
Telefon: +36 30 699 0056 (ügyfélfogadási időben!) E-mail: zalaegerszeg@penzugyifogyaszto.hu,
web: www.penzugyifogyaszto.hu

 

Ügyfélfogadás:


HÉTFŐ: 8:00-14:00  //  SZERDA: 11:00-17:00  //  PÉNTEK: 8:00-14:00

Pénzügyi Navigátor. Utat mutat a pénzügyekben.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK