2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ha ellopják, találják is meg

2020. június 19. péntek, 17:21
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Bike Safe program keretében ingyenes kerékpár regisztrációt tartottak a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának munkatársai Zalaegerszegen, a Platán sori nagyáruház parkolójában. A szemerkélő eső senkit nem tartott vissza. Gyerekek, fiatalok, idősek türelmesen vártak a sorukra, ami azt is mutatja, hogy a kerékpározás valamennyi korosztály körében kedvelt foglalatosság.

Regisztráld kerékpárodat a Bike Safe programba!

Magyarországon több mint tíz ezer kerékpárt lopnak el évente, melynek nagy része sosem kerül meg. Azt a keveset, amit megtalálnak, annak nyilvántartás híján nem tudják ki a gazdája, így nincs kinek visszaadni azokat. A mai kerékpárok ráadásul nem olcsók, ellopásukkal komoly kár éri a tulajdonosokat.

– A kezdeményezés lényege, hogy a biciklik adatai egy biztonságos, a rendőrség számára is hozzáférhető országos adatbázisba kerülnek, amely egy későbbi bűncselekmény esetén megkönnyíti a hatóságok munkáját – mondta érdeklődésünkre Tóth László rendőr őrnagy, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának vezetője. – A nyilvántartási rendszerbe történő bekerüléshez a rendőrök lefotózzák a jelentkezők kerékpárjait, rögzítik egyedi jellemzőit, és a tulajdonosok adatait. Végül matricával látják el, utalva arra, hogy adatbázisban szereplő kerékpárról van szó. Ez információ a kerékpártolvajok számára is, ami elrémisztheti cselekedetüktől.

Jó ötletnek tartja a regisztrációt, válaszolt kérdésünkre Soltész János. Mint mondta, ma egy normál bicikli is sokba kerül, az elektromos kerékpárok az egymillió forintot is súrolják. Sajnos, a legkomolyabb zárszerkezetek sem jelentenek akadályt a tolvajok számára, így a megfelelő védelmet a regisztráció jelentheti. A kerékpár sokaknak a munkába járás eszköze. Számára nyugdíjasként hobbi, a testmozgás kedvéért kerekezik.

Július 18-án, a megyei rendőr-főkapitányság Bike Safe akciójában 73 darab kerékpárt regisztráltak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK