2024.06.19., szerda - GyárfásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Időseket fosztottak ki

2023. június 15. csütörtök, 12:46
Szerző: Antal Lívia Fotó: ZRK, AL
Késélezés, ajándék, nyereményjáték és javítási munkálatok ürügyén fosztottak ki időseket több városban az elmúlt időszakban. A több millió forintot eltulajdonított bűnbanda négy tagját az M1-es autópálya egyik pihenőjében fogták el a zalaegerszegi rendőrök, amelyről a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányságon (ZVRFK) tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Több millió forintot tulajdonítottak el – elkapták őket

Sznopek Veronika szóvivő, Tóth László, Balogh Bence és Vincze Ádám

Balogh Bence, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője elmondta, a nyomozás május elején indult, amikor egy helyi idős hölgy bejelentette, hogy kifosztották. Késélezéssel csengettek be hozzá, ami meg is történt. Távozásukat követően vette észre, hogy elvitték pénztárcáját, benne bankkártyájával és 11 ezer forintjával. Az ügy felderítése során kiderült, hogy nem csak Zalaegerszegen, de Pécsett, Sopronban és Békéscsabán is hasonló esetek történtek, vélhetően azonos elkövetőkkel. A zalai rendőrök a Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom vármegyei kollégáikkal folytatott nyomozás eredményeként június 13-án az M1-es autópálya bábolnai pihenőjénél állították meg a gyanúsítottakat. Gépkocsijukban megtalálták azt a 640 ezer forintot, amit nem sokkal előtte Sopronban tulajdonítottak el egy idős hölgytől. Nem ez volt az első eset, ezt megelőzően 580 ezer forintot vittek el egy másik soproni áldozattól. Az elkövetők Pécsett is kifosztottak egy idős hölgyet. Tőle 1,4 millió forinttal távoztak. Oda ajándékozás, míg Békéscsabán nyereményjáték ürügyén jutottak be egy szépkorú lakásába, ahonnét 700 ezer forintot loptak el.

Elfogásukkor a 44 éves Tolna és 38 éves Fejér vármegyei férfi mellett egy nő és egy harmadik férfi ült még az autóban. A két férfit őrizetbe vették. Őket ötrendbeli, míg a szabadlábon védekezhető társaikat egyrendbeli kifosztás vétségével gyanúsítják.

Az igazoltatáskor megtalált pénz

Ezek a bűncselekmények teljes mértékben megelőzhetőek lennének, ha soha senki nem engedne be idegent a lakásába, hangsúlyozta Tóth László, a ZVRFK bűnmegelőzési alosztályvezetője. Elmondta, a rendőrség 2015-től folytat ezzel a felhívással egy bűnmegelőzési kampányt. Azt tanácsolta, az idős, egyedülálló rokonaira mindenki figyeljen oda, akár többször is felhívva figyelmüket a veszélyre. A szomszédok is legyenek résen, ha gyanús személyt észlelnek. Tudjanak személyleírást adni, akár a gépkocsi rendszámát is megjegyezni. A házaló szolgáltatásokhoz jegyzői engedély szükséges, amit el lehet kérni. A tapasztalatok azt mutatják, ez egyáltalán nem garancia arra, hogy minőségi munkát végeznének.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK