2022.05.17., kedd - PaszkálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Mi történt az unokával?

2020. május 25. hétfő, 13:29
Szerző: Antal Lívia
Unokája balesetére hivatkozva egymillió forintot csaltak ki egy zalaegerszegi lakostól. Az unokázás a trükkös lopások egyik válfaja, melynek mindig az idősebbek a kiszemeltjei. Az elkövetők hiszékenységüket, jóindulatukat használják ki, figyelmeztet a rendőrség, annak okán, hogy az utóbbi időszakban mindkét bűncselekmény száma megszaporodott a városban és a megyében.

Trükkös csalásokra figyelmeztet a rendőrség

– A sértetté válás szempontjából a 60 év feletti korosztály a legveszélyeztetettebb. Velük fordul elő, hogy egy ismeretlen felhívja őket, aki unokájuknak adja ki magát, vagy unokájukra hivatkozik – mondja érdeklődésünkre Tóth László rendőr őrnagy, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője. – Jellemzően valamilyen váratlan élethelyzetről (baleset, rosszullét) számol be. Azonnal pénzre van szükség, amiért elmenne a lakásra. A csalók általában telefonkönyvből dolgoznak, és mindig azt a látszatot keltik, mintha sokat tudnának a kiszemelt áldozat családjáról. Valójában rendkívül ügyesen kommunikálnak, amelynek könnyen bedőlnek az idősek.

– Hogyan védhetik ki ezeket a helyzeteket?

– A józan döntés érekében próbáljanak mindig nyugalmat erőltetni magukra. Amikor ilyen telefont kapnak, legyenek kétkedők. Szakítsák meg a beszélgetést, és hívják fel azonnal azt a családtagot, aki „bajban lehet” az idegen telefonáló közlése szerint.  

– Tehát járjanak utána az információknak.

– Az idős emberek egészségi állapotukból, életmódjukból, szokásaikból, hiszékenységükből adódóan könnyebben megtéveszthetőek. A trükkös lopások során ezt használják ki az elkövetők, akik különféle ürügyekkel igyekeznek gyanútlan áldozataik lakásába bejutni. Zalaszántón az E.ON-ra hivatkozva hívták ki a sértetett házából. Miközben az egyik szóval tartotta az utcán, a másik besurrant és 130 ezer forintot lopott el. Jó ha tisztában vannak azzal, hogy széles az elkövetők tárháza: nyugdíj-kiegészítést, szociális segélyt, szemétszállítás túlfizetése miatt pénzt hozott, vásárolna illetve eladna valamit, vagy csak egy pohár vizet szeretne kérni. A sértettek gyakran maguk engedik be az elkövetőket lakásukba, udvarukba. Az óvatlanság, a túlzott bizalom még mindig gyakori magatartás az áldozatok körében.

– Mit tanácsol a rendőrség?

– Első és legfontosabb szempont, hogy ne engedjenek be idegent a lakásba! Ha valaki hivatalos személynek adja ki magát, kérjék el fényképes igazolványát. Érdemes tudni, hogy a közszolgáltatók sem díjbeszedést, sem visszautalást nem rendeznek készpénzben. Ugyanígy nem házalnak pénzért az adománygyűjtő szervezetek, legyen az alapítvány, a vöröskereszt vagy a karitász. Ha családtagjukra hivatkozva kér pénzt egy ismeretlen, hívják fel rokonukat, hogy megbizonyosodjanak róla, valóban erről van szó.

– Mit tehetnek a családtagok?

– Azt gondolom, nagy a felelőssége a családtagoknak, rokonoknak, barátoknak. Főleg az egyedül élő idősek örülnek, ha valaki rájuk nyitja az ajtót, ezért látogassák meg őket gyakrabban, és beszéljenek velük ezekről a veszélyekről is. Ha egészségük megengedi, az idősek se zárkózzanak be magányukba, tartsák a kapcsolatot szomszédjaikkal. A megjelenő idegenekre az egy lakókörnyezetben élők is fordítsanak figyelmet. Kit tetszik keresni? kérdésre többnyire sarkon fordulnak, mert jobban félnek a lebukástól, mint a büntetési tételtől. 

Ha már megtörtént a baj, akkor hívják a rendőrséget a 107-es segélyhívó számon. Fontos, hogy hagyják érintetlenül a bűncselekmény helyszínét. Ne takarítsanak fel, ne mosogassák el a vízkérés ürügyén bekopogtató idegen után a poharat, mert a hátrahagyott nyomokkal nagyban segíthetik a bűnőzök felkutatását.

– Mennyi eset fordult elő mostanában?

– Az utóbbi időben valóban megemelkedett az esetek száma Zalaegerszegen és környékén. Dicséretére legyen mondva a kiszemelteknek, akik a gyanút észlelve hívták a rendőrséget. A több mint 40 próbálkozásból így csak egy végződött bűncselekménnyel. A tettes az unokázós trükköt vetette be, egymillió forintot kicsalva az áldozattól. Ezért javasoljuk, hogy ne tartsanak otthon nagyobb összegű készpénzt, inkább helyezzék el azt valamelyik bankban.

A rendőrség az emelkedő tendencia miatt minden sajtóorgánumban felhívta a figyelmet ezekre a bűncselekményekre. A városi rendőrkapitányságok kollégái is megyeszerte járják a piacokat, a nagyáruházak parkolóit a kijárási korlátozás idősekre vonatkozó 9 és 12 óra közötti idősávjában, hogy segítségükre legyenek a trükkös csalások elkerülése érdekében.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK