2024.07.19., péntek - EmíliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zalaegerszegen is betörtek egy műszaki áruházba

2023. január 05. csütörtök, 15:48
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság valamint a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság alkotta nyomozócsoport közreműködésével elfogták azt a négyfős román bűnbandát, melynek tagjai nemcsak Zalaegerszegen, de több európai ország városában is hasonló bűncselekményeket követtek el, nagy értékű informatikai eszközöket eltulajdonítva áruházakból.

Román bűnbandát lepleztek le zalai rendőrök nemzetközi együttműködésben

Sznopek Veronka sajtószóvivő mellett Karmazsinné dr. Srágli Izabella, Szigeti Zsolt és Vincze Martin, a nyomozócsoport tagjai

A sajtótájékoztatón a nyomozócsoport tagjai számoltak be az ügyről. Vincze Martin rendőr főtörzsőrmester, a főkapitányság bűnügyi osztályának munkatársa felidézte, hogy egy zalaegerszegi biztonsági szolgálat 2021. október elsején hajnali 2 órakor tett bejelentést, miszerint a Balatoni út 5-7. szám alatti műszaki áruházba betörtek. A helyszínelés során megállapították, hogy az ismeretlen elkövetők az épület hátsó falát megbontva jutottak be a raktárba, ahonnét nagy értékű mobiltelefonokat, tableteket, fejhallgatókat és okosórákat tulajdonítottak el mintegy 38 millió forint értékben. A rongálással közel félmillió forintos kárt okoztak. Az elkövetők erővágót, csavarhúzót, feszítővasat hagytak hátra, amit lefoglaltak. A bűnügyi technikus festékmintát, anyagmaradványt illetve biológiai anyagmaradványt is rögzített a helyszínen. Az áruház közvetlen környezetében lévő térfigyelő kamerák felvételeit szintén lefoglalták. A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya ezért jelentős értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen elkövetők ellen.

Mivel a lopás során használt eszközök (erővágó, csavarhúzó, feszítővas) újak voltak, kutakodni kezdtek a nagyobb barkácsáruházak weboldalain, hol vásárolhatták ezeket, tette hozzá Szigeti Zsolt rendőr zászlós. A zalaegerszegi kapitányság nyomozója elmondta, ennek során azonosították be a siófoki barkácsáruházat, amelynek kamerafelvételén látszik, hogy két férfi vásárolta meg ezeket az eszközöket. A zalaegerszegi kamerafelvételek pedig arról tanúskodnak, hogy ugyanez a két férfi a betörés előtt két nappal megérkezik gépkocsival a műszaki áruházhoz. Az egyik a parkolóban, míg a másik az üzletben készít felvételeket, hogy feltérképezze a helyszínt. A lekért digitális adatokból kiderült, hogy az elkövetők a vásárlás napján érkeztek Ausztriából Magyarországra egy osztrák és egy lengyel rendszámú autóval. Siófokon szálltak meg, és innen indultak Zalaegerszegre. A betörés után az M7-es és az M3-as autópályákon át távoztak Romániába. A digitális adatok szerint több európai országban (Franciaország, Németország, Ausztria, Csehország, és Szlovákia) is jártak, ahol a négy román férfi hasonló bűncselekményeket követett el, mint Zalaegerszegen.

Karmazsinné dr. Srágli Izabella rendőr százados, a rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának munkatársa elmondta, hogy tekintettel az ügy összetettségére és nemzetközi érintettségére, 2022 áprilisában nyomozócsoportot hoztak létre. A tettesek elfogása érdekében több külföldi hatósággal is együttműködtek, melynek fontos állomása volt a tavaly októberi Hágában tartott konferencia. Ennek hozadéka volt, hogy a négy elkövetőt, a román rendőrséget is bevonva, 2022. december 6-án elfogták Romániában. Lefoglaltak tőlük több mobiltelefont, számítógépet, digitális adathordozót, valamint a bűncselekmény elkövetésekor viselt ruházatukat. Az európai nyomozási határozat alapján két személy gyanúsítottként, a másik két személyt tanúként hallgatták ki az eljárás során, amely jelenleg vizsgálati szakaszban áll.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK