2024.07.16., kedd - ValterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zalaegerszegi civil segítség a határon

2022. március 07. hétfő, 17:40
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Miközben szervezetek, felekezetek gyűjtenek a határon átmenekültek ellátásának segítésére, néhány civil is útnak indult, még innét a távoli végről, Zalaegerszegről is ugyanebből a célból. Az egyikük, Torday Renátó útját kísértük végig.

Nemcsak adományt szállított, menekülteket is fuvarozott

Renátó a közösségi oldalon tett közzé egy felhívást, miszerint február 27-én 10 és 16 óra között várja az adakozókat, főleg takarók, párnák, hálózsákok, bébiételek, illetve a babák ellátásához szükséges eszközök gyűjtéséhez.

Több mint kétszáz lájkot és nagy bizalmat kapott a felhívása és a 6 órás várakozó ideje alatt, több mint 2 millió forint értékű adományt adtak össze a segítőkész zalaegerszegiek és környékbeliek. Megtelt ezzel a 9 személyes autója, mellyel másnap hajnalban indult útnak, a pontos végcél és az ottani körülmények ismerete nélkül. Renátó az adományok szállítása mellett vállalta, hogy a visszafelé úton menekülteket is tud szállítani, ha erre szükség van. Erre a feladatra is kapott felkérést a szervezőktől (akik szintén a közösségi oldalon keresztül építik ki a hálózatot), így egy „kis” kitérővel Győrbe szállított 7 menekültet (három gyermek, három nő és egy férfi). Így ért vissza a 19 órás menet, 1347 kilométer után Zalaegerszegre. Többszöri átirányítás miatt Tiszabecs, Tarpa, Beregsurány, Túristvándi, Győr útvonalat járt be saját költségén.

Több átirányítás után végül Tarpán rakta le az adományokat, az útjáról folyamatosan videó felvételekkel tájékoztatta az adakozókat. A személyiségi jogok figyelembevételével a menekültekről nem készített felvételeket, de elmondása szerint az általa érintett településeken több száz személyt látott, akiknek viszonylag jó az ellátásuk, sokakat befogadtak már helyben, panziókba, magánházakba. Magyarországra átérve a menekültek már kevésbé félnek, de a szomorúság, letörtség jellemző. 

Lapzárta után kaptuk a hírt, hogy Renátó újabb telekocsis adományt vitt el Tarpára és visszaúton 6 menekültet (három gyerek, három nő) kutyusukkal együtt Budapestre juttatott. Renátó megjegyezte, a második autó adományait nagyrészt a Tipegő Bölcsőde dolgozói és a szülők adták össze Soós Zsófia szervezésében, illetve Péterfy Melinda, aki szintén gyűjtést szervezett. A határon lévő helyzettel kapcsolatban elmondta, aki adakozni szeretne, vegyen fel valamilyen kontaktot, hogy pontosan minek tudnák hasznát venni a menekültek, akár a tarpai polgármester is kereshető. A második szállítmányban többek között több mint 10000 db egyszerhasználatos kesztyűt vitt Renátó, melyet kedvezményes áron tudott megvásárolni a forgalmazók jóvoltából, illetve gyereküléseket, amire a civil fuvarosoknak szüksége volt. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK