2022.10.05., szerda - AurélZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A hajhullás megelőzését segíti

2022. június 16. csütörtök, 18:00
Szerző és fotó: Antal Lívia
Paxman Scalp Collig típusú fejhűtő berendezést adományozott a Magyar Közgazdasági Társaság Zala Megyei Szervezete a Zala Megyei Szent Rafael Kórház onkológiai osztálya számára közel 9 millió forint értékben. A hidegterápiás készülékkel a daganatos betegek olyan kiegészítő kezelést kapnak a kemoterápia alatt, amellyel az egyik legkellemetlenebb mellékhatás, a hajhullás kerülhető el.

Fejbőrhűtő berendezés az onkológiai osztályon

Az eszköz átadásáról szóló táblával: Adrovicz István (Forest Hungary Kft.), dr. Csanádi Ágnes, Rigó Csaba Balázs, Kámán János (Pylon Kft.) és dr. Máhr Károly

Dr. Csanádi Ágnes, a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjának egyetemi docense, a közgazdasági társaság megyei szervezetének alelnöke ismertette a fejhűtő berendezés beszerzésének részleteit az átadási ünnepségen. Mint mondta, a készülék finanszírozásához 19 vállalat, 4 magánszemély valamint 15 közgazdászhallgató járult hozzá. Kifejezte köszönetét valamennyi adományozónak, külön kiemelve a Forest Hungary Kft.-t, mely több mint egymillió forinttal támogatta a projektet, továbbá a Kozma Kft.-t, amely 700 ezerrel valamint a Zala-Müllex Kft.-t, amely 750 ezer forinttal járult hozzá a beszerzéshez. Az kórház alapítványa, az Ispita Alapítvány 2 millió forintot adott, így jött össze a közel 9 millió forint a készülék megvásárlására. Olyan berendezést sikerült beszerezni, amelyből a zalaegerszegivel együtt csak öt van az országban. Az onkológiai osztállyal olyan helyre került a készülék, ahol az orvosok, ápolók lelkiismeretes munkát végeznek és nap mint nap küzdenek a betegek életéért, hangsúlyozta.

Dr. Máhr Károly osztályvezető főorvos köszönetét fejezte ki a közgazdasági társaság alelnökének és az adományozóknak a készülék beszerzéséért. Elmondta, hogy 2020-ban és 2021-ben a Covid ellenére fokozatosan emelkedett az ellátásra szoruló daganatos betegek száma. 2021-ben 6100 esetet láttak el a járóbeteg illetve a fekvőbeteg részlegen, vagyis ennyiszer alkalmaztak injekciós, infúziós és gyógyszeres kezeléseket. Az ambulancián 17 ezer esetet láttak el 2021-ben. Mint mondta, az orvostudománynak köszönhetően vannak olyan eljárások, amelyek nem okoznak hajhullást. Viszont egyes betegségtípusoknál, illetve stádiumoknál önállóan vagy kombinációban kemoterápiát kell alkalmazni. Ennek mellékhatása a hajhullás, amely a hölgyek számára a legkellemetlenebb, mert hatással van önbecsülésükre. Kiemelte, hogy a készülékkel, amely tulajdonképpen egy hűtősapka mérsékelhető a kemoterápia által okozott hajhagyma-károsodás. Tehát gátolni vagy megelőzni lehet a hajhullást, amely megkönnyíti a betegek életét és a betegséggel való szembenézést.

Dr. Máhr Károly, Szlávik Erzsébet (hűtősapkában) és Salamon Andrea mutatja be az új eszköz működését

A rendezvényen a fejlesztés jelentőségét méltatta Kovács Dezső, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, a projekt fővédnöke, dr. Lupkovics Géza, a kórház orvos-igazgatója, valamint Orosz Ferencné önkormányzati képviselő, a közgyűlés szociális, lakás és egészségügyi bizottságának elnöke.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK