2021.01.18., hétfő - PiroskaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A jótékony borbély

2020. május 29. péntek, 20:02
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Fiatal, tehetséges szakember, már tanuló évei alatt is kitűnt a sorból. Aztán úgy alakultak az élet dolgai, hogy visszahozhatott egy már-már kihalóban lévő szakmát. Nevét azonban nemcsak a foglalkozása, hanem számtalan jótékony akcióban való részvétel is hirdeti. Ahogy az a „szakállas” bor is, melyet róla neveztek el, de Zalaegerszegen forgatott videoklip is készült a munkájáról. Farkas Péterrel beszélgettünk legutóbbi felajánlása révén, mely az egészségügyben dolgozóknak nyújt ingyenességet.

Farkas Péter csatlakozott a "Szépítsd a dokit" akcióhoz

- Országos akciót hirdetett Hajas László mesterfodrász, „Szépítsd a dokit” néven. Csatlakoztam a kezdeményezéshez, melyben ingyenes szolgáltatást kérhetnek az egészségügyben dolgozó férfi dolgozók. Most, hogy már újból teljes műszakban dolgozom, már jöttek a mentőállomásról és a kórházból. Országosan közel 4500 tag csatlakozott a felhíváshoz, Zalaegerszegen csak néhányan.

-   És te miért? 

- Más akciókban is részt szoktam venni. Fontosnak tartom a segítségnyújtást. Főleg azért, mert én is voltam már kilátástalannak tűnő életkörülmények között, sokat számít ilyenkor, ha valaki melléd áll és terelget egy másik út felé. 

Farkas Péter (középen) kollégáival (Szántó Ákossal és Olasz Ádámmal)

- Ezt hangoztatod a pályaválasztási napok alkalmával is.

- Már kétszer felkértek, hogy legyek előadó, beszéljek a saját szakmai utamról, bíztatva ezzel a fiatalokat. Nagyon fontosnak tartom, hogy legyen egy jó szakmánk. 

- De nemcsak látványosan segítesz, hanem csöndesen is. Kevesen tudják, hogy a botfai speciális gyerekotthonban is grátisz vágod a fiúk haját.

- Egy ismerősömmel közösen szerveztük ezt az akciót. Bezerics Dániel főzött a fiúknak én pedig levágtam a hajukat. Közben nekik is a jó szakma előnyeiről beszéltem.

- Hogyan lettél női-férfi fodrászból borbély?

- Mivel kezdett újra divatba jönni a szakáll, amit igényesen is lehet viselni, űrt láttam ennek a szakmai oldalában. Aztán így alakult, hogy a hajvágásnál is kizárólag férfivendégek maradtak és olyan pasiknak jó betérni hely lett a szalonom, ahova jöhet a kutyus is és ahol néha d.j. vagy zenészek adják a háttérzenét. 

- Nem akárki avatta fel a székedet sem. 

- Balaicz Zoltán polgármester volt az első vendégem az immár 3 éves szalonban. 

- Ahol azóta tanulókat is fogadsz.

- Egyre kevésbé látnak a mai tanulók olyan munkahelyet, ahol örömmel végzik a dolguk a szakemberek. Én kifejezetten ilyent akartam mutatni nekik és úgy tűnik, kölcsönösen megfelelünk egymásnak. 

- Még a Mikulás is nálad igazíttat szakállat.

- Igen erre is volt példa – mondja félmosollyal-. December elején vendégünk volt a Mikulás, meglepve a gyerekeket, akiknek ingyenes volt a hajvágás. De már több alkalommal gyűjtöttünk adományt  beteg gyermekek gyógykezeléséhez. Most a vírus helyzet miatt ugyan csúszik a program, de Budapesten egy jótékony utcafesztivált szerveznek szintén beteg gyerekek javára, amin mindenképpen szeretnék részt venni. 

- De zalaegerszegi utcákon is láttunk már jótékony célból a Dísz-téren, a vadpörkölt vagy a pálinka fesztiválon, családi napon. Nyilván nem reklám céllal, hiszen több mint egy hónapos az előjegyzési listád. Hogy fér az energiádba mindez? 

- Én is kaptam segítséget amikor nehéz volt, ezért én is szeretnék adni annak, akinek most nehéz. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK