2022.12.07., szerda - AmbrusZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Biztonságban a babafészekben

2021. október 19. kedd, 16:30
Szerző és fotó: Antal Lívia
A kis súlyú újszülöttek kényelmét szolgálja az inkubátorba helyezett babafészek, amely olyan érzést nyújt számukra, mintha az édesanyjukkal érintkeznének. Az Alapítvány az Alapítványokért ebből és más speciális termékből 224 darabot adományozott Zala Megyei Szent Rafael Kórház koraszülött részlegének, amelynek értéke 1 millió 850 ezer forintot tesz ki.

A Plüss Kommandó adománya a zalaegerszegi koraszülött osztálynak

A speciális babafészket Nyilka Ildikó, az Alapítvány az Alapítványokért kuratóriumi elnöke álmodta és valósította meg. Elmondta, 27 évvel ezelőtt mindössze egy kiló 270 grammal született a lánya ikerterhességből. Kisfiát elveszítette, kislánya pedig hat és fél hónapig volt inkubátorban, ami nagyon megviselte. Emiatt tűzte ki célul, hogy minél több koraszülöttön segíthessen, így azokon az édesanyákon és édesapákon is, akikre embert próbáló időszak nehezedik az aggódás miatt. Kiemelte, az orvosok és a nővérek munkáját is meg szeretnék könnyíteni, hiszen mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a picik a lehető legjobb fizikai és lelki ellátásban részesüljenek.

Az Alapítvány az Alapítványokért szervezett programjával, a Plüss Kommandóval járják az országot. A harminc koraszülött intenzív osztályból a zalaegerszegi a huszonötödik, amely megkapta az adománygyűjtésből finanszírozott, speciális textiltermékekből álló csomagot, benne különböző méretű babafészkekkel, ölelő kezekkel, védőtakarókkal, szemvédőkkel, sapkákkal, takarókkal és szoptatóspárnákkal. Az inkubátorba fekvő babák részére ajánlott termékeket dr. Nádor Csaba neonatológus főorvos, Chonjo Diána nővér, Csomárné Balázs Erzsébet intenzív terápiás ápoló (Semmelweis Egyetem) és Kaszab Éva főnővér (Szent János Kórház) szakmai segítségével tervezték meg. A Happys cég pedig gyártja ezeket a termékeket.

Dr. Gárdos László, a gyermekosztály osztályvezető főorvosa azt hangsúlyozta, nemcsak az a fontos, hogy lélegeztessék, infúzióval táplálják a kicsiket, de a külvilág felől érkező ingereket is biztosítani kell számukra gyógyulásukat és későbbi fejlődésüket segítendően. Hasonló megoldásokkal eddig is próbálkoztak a szülők és a nővérek, hogy az inkubátort kényelmesebbé tegyék a koraszülöttek számára. Az anyaméhet imitáló környezetet nem lehet teljes mértékben leutánozni, de ezek az innovatív termékek nagyban segíthetnek ebben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK