2024.07.21., vasárnap - Dániel, DaniellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Családfesztivál a hagyományőrzés jegyében

2018. szeptember 17. hétfő, 19:25
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Jubileumi, 25. Családfesztiválra várták a szervezők az érdeklődőket, akik között a rendezvény hagyománya óta felnőtt már egy generáció. Ehhez igazodva a mostani téma a hagyományőrzés, a múltból táplálkozó jelen és épülő jövő volt.

Az 1994–ben megrendezett Nemzetközi Családév adta a rendezvénysorozat indíttatását (az idén szintén Családok Éve van). A keresztény vonulatú többnapos program több helyszínen megfordult már. A jobb napokat látott Megyei Művelődési Központ, majd a Mindszenty–iskola s végül az Ady-iskola és a hangversenyterem lett a házigazdája az építő előadásokat, közös játékokat, kézműves foglalkozásokat, koncerteket és ebédet magába foglaló rendezvénynek. A programot önkéntesek szervezik, bonyolítják, a minél jobb családi életért zászlaja alatt, miközben napjainkban ez a legkisebb társadalmi egység szétesőben, csonkán kiállt, főként a jövő generációja lelki egészségéért.

Az idei kétnapos rendezvény a hangversenyteremben vette kezdetét, ahol a szervezők nevében Marx Gyuláné idézte fel az elmúlt 25 évet a kezdetektől napjainkig. Majd átadta helyét az első előadónak, dr. Csókay András mikro agysebész, agykutatónak, aki témájának szintén a családot választotta.

A főnap azonban a szombati volt, amikor is Balaicz Zoltán polgármester és a Válicka Citerazenekar nyitánya után minden korosztály találhatott szórakoztató és hasznos programokat. Többek között szót kapott Iancu Laura író, költő, néprajzkutató, akitől az idei hagyományőrző rendezvény mottója származott. A neves előadók sorában volt a zalai származású Márfi Gyula veszprémi érsek, aki a családokat a Biblia és a keresztény hagyományok felől közelítette meg.

A gyerekekre számtalan izgalmas és kreatív tevékenység várt. Például logikai játékok, alkotó műhelyek, szabaduló szoba, illetve a Deák-könyvtár munkatársai az 560 évvel ezelőtt született Mátyás király köré csoportosították foglalkozásukat. A színészek szituációs helyzetekbe vonták be az ifjat. S bár nem állítható, hogy bárki is ingerült állapota miatt tette volna, de még falra is mászhattak az extrém sportokat kedvelő gyerekek. A napot táncház zárta.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK