2024.07.25., csütörtök - Kristóf, JakabZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Defibrillátort kaptak a polgárőrök

2022. március 09. szerda, 19:18
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A polgárőrök által nyújtott sokféle segítségnyújtási forma egy újabbal bővült. Február végén ugyanis a megyei szövetség a Rendért Zalai Közbiztonsági és Polgárőr Egyesületnek defibrillátort adományozott. Az életmentő készülék elsősorban a polgárőrök által biztosított rendezvényeken lesz, remélhetőleg nem szükséges, készenléti eszköz, melynek a beszerzését az országos egyesület támogatta.

Az automatikus eszköz méri a páciens életjelenségeit

Sándor Dénes, a Rendért ZKPE elnöke sajtótájékoztató keretében jelentette be az adomány átvételét. Elmondta, a segítési lehetőségek egyre szélesebbek, a lakosság mind inkább el is várja ezt a polgárőröktől, akikhez egyre nagyobb bizalommal vannak. A bűnmegelőzési tevékenységük mellé ezért az életmentő feladatot is fel szeretnék venni. 

- A város területén általában 4 percen belül kiérnek a mentők, de külterületre már nem biztos és az idő sokat számít ilyenkor. Illetve a nagy tömegeket megmozgató rendezvényeken is jó, ha van a helyszínen életmentő készülék, amit örömmel fogadtunk a megyei szövetségtől – mondta Sándor Dénes. 

- A tagságot fel kell készíteni az eszköz használatára. Az újoncoknak a módosult, kibővített alapképzés része lesz, a gyakorlott polgárőröknek pedig a rendszeres frissítő képzés keretein belül tanítjuk meg mindezt. A felkészítésben közreműködik majd a Vöröskereszt helyi szervezete, akikkel nagyon jó partneri kapcsolatot ápolnak a polgárőrök - tette hozzá Tóth László rendőrőrnagy, a képzések felelőse. A felkészítést minél előbb szeretnék megtartani, jóváhagyási rendeletet várnak, mely a pandémiás helyzet függvénye. A tagságot erősíti dr. Szőke Jenő nyugalmazott főorvos, aki szintén szakértő segítség lesz a defibrillátor kezelésének és az újraélesztésnek a megtanításában. A doktor elmondta, teljesen automatikus eszközről van szó, amely méri a páciens életjelenségeit és pulzus és/vagy légzés megléte esetén nem hagyja jóvá a működést, ily módon kárt, tehát nem lehet tenni senkiben. A mentés menetét is folyamatosan monitorozza és szóbeli utasításokkal egyértelműsíti a gép. Nem mindegy azonban a beteg elhelyezése, amit meg kell tanulni, a gép használatot pedig gyakorolni szükséges. Ezzel lehet megalapozni a szintén nagyon fontos lélekjelenlétet, hiszen az életmentés komoly stresszhelyzetet jelent még a hivatásos állománynak is.

Horváth Róbert, a megyei szövetség elnöke elmondta, azért esett a választásuk a Rendért ZKPE-re az adományozás kapcsán, mert nagyon magas óraszámban és nagy gyakorisággal biztosítanak rendezvényeket a városban, illetve már több alkalommal vettek részt baleseti helyszín biztosításában is, illetve eltűnt személyek felkutatásában. 

A tervek között szerepel, hogy a Rendért ZKPE irodahelyisége Defibrillátor ponttá is váljon. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK