2024.04.17., szerda - RudolfZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Dombérozz újra a Göcsejben!

2021. június 09. szerda, 18:07
Szerző és fotó: Antal Lívia
Ismét kinyitja kapuit a Göcseji Dombérozó rendezvénysorozat, amely az ország egyik legszebb néprajzi tájegységében július 9-e és 18-a között tíz napon át különleges programokkal, kézműves bemutatókkal és jellegzetes ételekkel várja az érdeklődőket, immár ötödik alkalommal. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be a Barabásszegi Vendégháznál.

Programok sokasága július 9-e és 18-a között

Magai Ágota ötletgazda, főszervező elöljáróban sajnálatát fejezte ki, hogy tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt rendezvénysorozat, amelyre így nem a hatodik, hanem az ötödik alkalommal kerülhet sor az idei nyáron. A Göcsej térségét megmozgató rendezvény 32 települést ölel át, amelyek közül idén 21 helyben kínál programokat az érdeklődők számára, a maradék 11 pedig csatlakozik ezekhez. Teszik ezt a 2016-os induláskor megfogalmazott alapgondolattal, hogy bemutassák a nagyvilágnak, mitől egyedi ez a tájegység. A Göcseji Dombérozó nem csupán a falvak értékeinek kirakata, hanem fejlesztésük egyik eszköze, hangsúlyozta a főszervező. Szegek között Göcsej örök címmel szépirodalmi és Göcsej szeretete címmel pedig fotópályázatot hirdettek meg, amelyek beadási határideje június közepe. A beérkezett képekből Göcsej fotóalbumát kívánják elkészíttetni, ami tartalmazni fogja az irodalmi alkotásokat is.

Németh József, Pácsonyi Imre, Magai Ágota, Szalay Cecília, Péntek Katalin, Tolvaj Márta és Horváth Attila

A Göcseji Dombérozó rendezvényt 2019 óta támogatja védnökként a Zala Megyei Önkormányzat. Pácsonyi Imre alelnök úgy értékelt: a program nagy értéket képvisel, mert a magyarság identitása regionálisan jelenik meg benne. Az alulról induló kezdeményezés kezdi kinőni magát, amiből ma-holnap turisztikai desztináció lehet. Mint fogalmazott: nem csupán arról van szó, hogyan érezzük magunkat szűkebb hazánkban, hanem arról is, hogyan tudunk ebből megélhetést segítő termékeket produkálni. Ahogyan más tájegységek már népszerűségnek örvendenek hazánkban, úgy lehet Göcsej az egyre szélesedő programkínálatával utazások kedvelt és előre tervezett célpontja.

Tolvaj Márta Zalaegerszeg képviseletében és a Göcsej Civil Társaság tagjaként azt mondta, hogy a zalai megyeszékhely örömmel kapcsolódott a rendezvényhez, amely a tájegység értékeit egységes kínálatban felfűzve mutatja be. A város új turisztikai stratégiájában is megjelenik ez, hiszen Zalaegerszeget nem önállóként, hanem környezetével, kiemelten a Göcsejjel együtt kezeli turisztikai desztinációként. De már korábban is egységben gondolkodott róla, amit bizonyít, hogy Zalaegerszegen épült fel az ország első szabadtéri néprajzi múzeuma, a Göcseji Falumúzeum. A tájegység értékeinek bemutatásában fontos szerepet tölt be a Gébárti Kézművesek Háza, amely feladatot a várhatóan jövő tavasszal megnyíló Göcseji Látogatóközpont is magára vállalja.  A zalaegerszegi piactéren létesülő helyi termelői és kézműves piac nem csupán magtára, gyűjtőhelye és árudája lesz a termékeknek, hanem a még meglévő tudás visszatanításának a helyszíne is, amellyel készítették, készítik ezeket a falvakban.

A Zalai Hírlap ugyancsak védnöke a rendezvénynek. Horváth Attila főszerkesztő úgy vélekedett, hogy a Göcseji Dombérozó nagy értéket képvisel, mert egységes ideológia mentén fogja össze a falvak meglévő programjait, és igazi kulturális kavalkádként egyben kínálja az érdeklődők számára.

Az V. Göcseji Dombérozó megnyitó rendezvényének július 9-én Nova ad helyet, amelynek képviseletében jelen volt Németh József polgármester és Szalay Cecília képviselő. Elhangzott, hogy Novának, mint egykori mezővárosnak és járási székhelynek kutyakötelessége részt venni a programban. Idén a Göcseji aratónapok már a 33-dik lenne, de a járvány miatt csak a 32-dik. A programelemek összeállításában a hagyományőrzést tartják szem előtt, és annak a szemléletnek megmutatását és átadását, amely újra büszkévé teszi azokat, akik Nován és a többi göcseji faluban élnek.

Tavaly nyáron a járványhelyzet nem engedte meg a Göcseji Dombérozó megtartását, ezért új kezdeményezésként ősszel meghirdették az Aranyló Göcsej elnevezésű programot, ami idén is lesz, ezúttal nem egy-egy, hanem két-két napon szeptemberben és októberben. Az egyik esemény házigazdája Szilvágy lesz, amely nyáron is kínál programot. Péntek Katalin polgármester elmondta, július 17-én a Göcsej népi építészeti értékeihez tartozó boronafalú pincék bemutatása köré szövik a programot. Szeptember második szombatján pedig a hagyományos szilvafesztiválra invitálják az érdeklődőket. 

Az V. Göcseji Dombérozó részletes programja elérhető lesz a gocsejidomberozo.hu honlapon, illetve a www.zalamedia.hu honlapunkon is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK