2023.10.05., csütörtök - AurélZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Egy pont, 300 forint a kórháznak

2022. április 30. szombat, 17:52
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Zala Megyei Szent Rafael Kórház neurológiai osztálya számára egy többfunkciós ultrahang beszerzését segítheti elő az, aki részt vesz május 7-én a Richter „Egészség ezreknek, milliók a kórháznak” mottójú, szűrésekkel, tanácsadásokkal, fizikai és lelki betegségekről szóló előadásokkal és kulturális programokkal kísért adománygyűjtő rendezvényén, Zalaegerszegen.

Zalaegerszegre érkezik a Richter Egészségváros

Dr. Gasztonyi Beáta, Balaicz Zoltán és Csaba Lajos János

Csaba Lajos János, a Richter Gedeon Nyrt. PR- és kormányzati kapcsolatok osztályának vezető helyettese a városházán tartott sajtótájékoztatón elmondta, 2009-ben indították útjára a Richter Egészségváros országjáró programot, amelyen ingyenesen, előjegyzés nélkül vehetik igénybe a lakosok a szűrővizsgálatokat. A Richter mint gyógyszeripari vállalat a társadalmi szerepvállalást is fontosnak érzi, hogy a lakosság egészségügyi állapotát fejlessze. Szeretnék elérni azt, hogy az emberek gondolkodásában nagyobb figyelmet kapjon a prevenció, a megelőzés és az egészségtudatos életmód. A program indításától eltelt 13 év alatt 86 városban jártak, és több mint 450 millió forintnyi támogatást gyűjtöttek össze a helyi kórházak számára.

A Richter a zalaegerszegi Szent Rafael Kórháznak is 3,5 millió forint alapadományt ajánl fel, amit a lakosság növelhet úgy, hogy a rendezvényen minél több szűrésen, tanácsadáson és előadáson, ami lehet online is, vesz részt. Így egyszerre tehet saját egészségéért, és a helyi kórház orvosieszköz-beszerzését is támogathatja, hiszen mindenegyes részvétel után egy pontot írnak alá, ami 300 forintnak felel meg. A nap végén az így összegyűlt pontokat forintra váltva adják át az adományt a kórháznak. Megemlítette, az első ilyen programot 2010-ben rendezték meg Zalaegerszegen. Akkor 2 millió forint volt az alapadomány, ami 4,2 millió forintra egészült ki a résztvevőknek köszönhetően.

Balaicz Zoltán polgármester köszönetét fejezte ki a Richter vállalatnak a segítő szándékért. Méltatta a cég társadalmi felelősségvállalásban vállalt szerepét, és mint fogalmazott, a lakosságnak is kellő felelősséggel kell viseltetnie saját egészsége iránt, melynek megőrzése érdekében a megelőzés a legfontosabb. A rendezvény erre ad lehetőséget.

Dr. med. habil Gasztonyi Beáta PhD, a kórház főigazgatója arról beszélt, hogy a Covid-járvány miatt kicsit hátérbe szorult a lakosság szűrővizsgálata az elmúlt két évben, amelyre jó alkalmat ad a Richter Egészségváros rendezvénye, ahol többféle ilyen vizsgálatot vehet igénybe a lakosság, mégpedig ingyen és egy helyen. Mint mondta, a pandémia ideje alatt is haladt a tudomány, ezért nekik most az a feladatuk, hogy a diagnosztikai és terápiás eljárások fejlesztése terén előre lépjenek. A neurológiai osztály számára egy olyan többfunkciós ultrahang készüléket kívánnak beszerezni, amely cserélhető feje révén több betegség diagnosztikáját biztosítja. A nyaki érszűkület okozó plakkok analizálását pontosabbá teszi, így könnyebben eldönthető, melyik eret kell műteni, és melyiket lehet hagyományosan kezelni. A készülékkel lehetőség nyílik az agyállomány eltéréseinek vizsgálatára, a perifériás idegkárosodások okainak felderítésére, az izmok vizsgálatára, a neurológiai eredetű bénulások botoxos kezelésére, továbbá a könyök és csukló alagút szindróma műtét előtti feltérképezésében. Mindezt lehető tenné a beszerezni kívánt multifunkciós ultrahang készülék, ami 30 millió forintba kerül.

A zalaegerszegi rendezvény részletes programja a Richter Egészségváros Facebook-oldalán érhető el.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK