2023.03.31., péntek - ÁrpádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fogom a kezed: betegtársak találkozója a világnapon

2019. április 13. szombat, 18:02
Szerző és fotó: Antal Lívia
1997 óta április 11. a Parkinson-betegek világnapja, mely alkalomból a Zalaegerszegi Parkinson Egyesület is találkozóra hívta tagtársait. A Fogom a kezed című rendezvénynek – melyen számos hasznos tájékoztató elhangzott – a város alsóerdei vendégháza adott helyet.

Dr. Németh László és Tolvaj Márta

A költészet napi szavalat után dr. Halász Gabriella, a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház főigazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Kiemelte a civil szervezetekkel való szoros együttműködés fontosságát a gyógyításban, hiszen közös a cél: minél hosszabban és jó életminőségben tudjanak élni a betegek.  

Dr. Németh László, a neurológia osztályvezető főorvosa azt mondta, a Parkinson-betegek esetében is a kulcsszó az életminőség, amely az utóbbi időben jelentősen javult. Az új terápiák között megemlítette, hogy az ország négy egyetemi centrumában műtéti megoldás – neuro-pacemaker beültetése – is rendelkezésre áll azon betegek számára, akiknek remegése gyógyszeresen nem csillapítható, és nem szenvednek demenciában. Miután a Parkinson-kórt agy dopamin hiánya okozza, létezik egy eljárás, amely során a dopamint az úgynevezett duodopa pumpa segítségével – sebészeti beavatkozás útján. – juttatják be a vékonybélbe, ahol felszívódik. Mivel az adagolás állandó jellegű, a pumpát a páciensnek egész nap viselnie kell, amitől ódzkodnak a betegek, de nem szabad félni tőle, mert jelentősen javítja az életminőséget, hangsúlyozta a főorvos.

Tolvaj Mártát, Zalaegerszeg alpolgármesterét, az egyesület elnökét édesapja betegsége ösztönözte 1998-ban a klub megalapítására, ami 2001-ben egyesületté alakult. Mint mondta, fő célként határozták meg, hogy segítsék a betegeket mindazon ismeretek átadásával, melyek által könnyebbé válnak a hétköznapok számukra. Elmodta: a tagok hetente két alkalommal vízi tornán vehetnek részt a termálban, illetve gyógytornán a kórházban. A támogatásokból idén is vásároltak gyógytornaeszközöket. Adventkor, újévkor találkozókat tartanak, nyaranta kirándulásokat szerveznek, melynek helyszínei a Gébárti-tó, az ott lévő kézműves ház valamint az alsóerdei Azáleás-völgy. Kiemelte, hogy az immár 21 éves egyesület működésében a tagok aktivitása és az önkéntesek munkája egyaránt szerepet játszik. Galbavy Zoltán képviselő nevében bejelentette, hogy az idei Hagymásbab fesztivál és a Kertmozi nyári jótékonysági programjának bevételét a parkinson egyesület támogatására ajánlják fel.

A rendezvényen Hathalmi-József Veronika gyógytornász a mozgás jótékony hatásairól tartott előadást. Németh Gábor rehabilitációs szakember egy a boxra épülő új mozgásterápiát mutatott be videón, felajánlva a tagoknak a részvételt. Dékányné Boros Magdolna alelnök az előadások után egy kis mozgásra invitálta a tagokat és a szakembereket. Az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai jóvoltából vérnyomás- és vércukorszint-mérésre, valamint táplálkozási tanácsadásra is sor került.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK