2021.04.23., péntek - BélaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Vadpörkölt- és borfesztivál

2016. augusztus 27. szombat, 08:42
Forrás: MTI
Erdészek, vadászok, lovagrendek felvonulásával, vadászati konferenciával, különleges vadgasztronómiai kínálattal szeptember 2-án kezdődik a háromnapos Zalaegerszegi Vadpörkölt- és Borfesztivál - Zalai Teríték elnevezésű rendezvény a zalai megyeszékhelyen.

Zalaegerszegen minden adott ahhoz, hogy a vadgasztronómia fővárosa legyen: Zala megye az ország egyik legerdősebb vidéke, területének harmadát vadban is rendkívül gazdag erdők borítják. A megyében mintegy 314 ezer hektáron, 52 vadászterületen zajlik vadászati tevékenység - mondta el Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere az MTI-nek.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évben e gondolatok jegyében újult meg az őszi fesztivál, idén pedig tovább bővül, színesedik a programkínálat. Hozzáfűzte: a fesztivál népszerűségét jelzi, hogy míg tavaly a hagyományteremtő szándékkal rendezett első vadpörköltfőző-versenyen félszáz csapat vett részt, idén már 70 társaság jelentkezett, hogy szívesen állna a bográcsok mellé. A versenyszabály szerint egyébként nemcsak vadpörköltet, hanem bármilyen vadból készült ételt elkészíthetnek a résztvevők.

Tompa Gábor, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. ügyvezetője kiemelte: a programok színes kavalkádja, a gasztronómiai bemutatók a városba csalogatják a látogatókat, így a rendezvény egyre inkább eléri azt a célját, hogy Zalaegerszeg a vadgasztronómia meghatározó terepe lehessen.

A rendezvénysorozat szeptember 2-án délelőtt vadászati konferenciával kezdődik el. A témák közt szerepel a vadgasztronómia, a vad- és erdőgazdálkodás. A tanácskozáson - amely nemcsak a szakmának szól - mások mellett előadást tart Hidvégi Béla vadász és Orosz György vadfotós is. A szabadtéri programok nyitányaként péntek délután erdészek, vadászok, lovagrendek vonulnak fel a zalaegerszegi Kossuth utcán, a menetet a Vadászkamara Kürtegyüttes, fúvózenekar, táncegyüttesek és népzenészek kísérik.

A programok három napon át a belvárosban hat helyszínen zajlanak: a fesztivál központi témájához kapcsolódva vadászati divatbemutatót, vadászkutya-felvonulást tartanak. Szerveznek interaktív játékokat, sportversenyeket, a fesztiválnapok zárásaként pedig könnyűzenei együttesek adnak koncerteket. A kulturális és gasztronómia fesztiválra a szervezők bor- és bordalversenyt is hirdettek, a zalaegerszegi belvárosi éttermek pedig különleges vadgasztronómiai kínálattal készülnek: a speciális étlapon például aszalt gyümölcsökkel töltött vaddisznómájpástétom, szarvasvadász burger, marinált rókagomba saláta vagy például füstölt szarvassonkával tálalt lila káposzta krémleves is szerepel.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK